Прочитај ми чланак

Израел: Нисмо признали Косово, упркос томе што је Србија гласала за Палестину

0

josef-levi

Амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви изјавио је да Израел за сада није признао независност Косова, упркос чињеници да је Србија у УН гласала за Палестину.

Подсећа да је Србија гласала за признање Палестине као посматрачке државе нечланице УН и наводи да израелски медији често критикују тај став Тел Авива по питању признања Косова.

„Чињеница је да Израел за сада није међу око 105 влада које су признале независност Косова, упркос томе што је Србија гласала у УН за признање Палестине као посматрачке државе нечланице. На Косову знају да имамо дубоке и искрене односе са Србијом, као што гајимо разумевање, пријатељство и сарадњу са народом Косова. Израелски медији често критикују наш став по питању признања Косова“, рекао је Леви у интервјуу „Вечерњим новостима“.

Како је додао, принцип који је свима јасан јесте да се сукоби решавају искључиво кроз преговоре, а не унилатералним актима.

„Време насиља је завршено. Поздрављамо историјски и храбар споразум Београда и Приштине од 19. априла, као један од најзначајнијих у Европи после Другог светског рата. Он даје наду онима који желе пробој на Блиском истоку. Тај дијалог помно пратимо“, казао је израелски амбасадор.

Он је подсетио да је одлично политичко разумевање Тел Авива са Беградом одраз богатих односа два народа генерацијама уназад.

„Свуда налазим симпатије за Израел и топла подсећања на сличности наших историја и жеље за слободом, јединством и очувањем идентитета. Срби су један од неколицине европских народа, где антисемитизам никада није био популаран и где се Јевреји осећају добродошлим“, истакао је Леви.

Осврнувши се на укидање изралских виза за Србе, Леви је рекао да Израел бележи пад броја Срба који су посетили Израел током последње две године, оцењујући да су разлог за то високе цене авионских карата и недовољна свест о томе колико је Израел лепа земља, колико је близу и како је пријатељски расположена према Србији.

„Надам се да ће нове, ниже цене авионских карата ‘Ер Србије’ помоћи да Израел постане доступнија дестинација и промовисати туризам у оба смера“, додао је он.

Леви је истакао да Израел жели да учествује у „васкрснућу“ Србије, посебно у области пољопривреде.

„Ваша држава је природна ‘корпа хране’ Балкана и пола Европе, која има све предуслове за развој пољопривреде. Израел, који је рођен у пустињи и био принуђен на иновације, жели да своја искуства подели са Србијом“, нагласио је Јосеф Леви.

(Б92)