Прочитај ми чланак

Израел и 5Г: Трамп руши српске савезе са ЕУ и Кином

0

Вечерашње потписивање економског споразума између Београда и Приштине у Вашингтону, коме је присуствовао и амерички председник Доналд Трамп одјекнуло је као медијска бомба, али не због нормализације економских и животних питања Срба и Албанаца, већ због тачке, која нема никакве везе са овом темом.

Наиме овим споразумом Србија се обавезала да своју амбасаду у Израелу, која се налази у Тел Авиву измести у Јерусалим, а Приштина се обавезала да призна Израел иако јеврејска држава не признаје њих. Такође важан део овог споразума је и нагласак да ће Београд и Приштина диверзификовати своје залихе енергије што значи директни отклон од Рсуије, прекид куповине опреме за 5Г од непоузданих добављача (кинески Хуавеј) и осуду Шитске организације Хезболах као терористичке.

Иако све изгледа идилично једно питање ипак буди црв сумње како ће на ову одлуку реаговати ЕУ која се противи одлуци да је Јерусалим главни град Израела и исламски свет на који је Србија последњих година рачунала кад је сву дипломатију усмерила да се повуче признање Косова од стране неких блискоисточних и северноарфичких земаља.

Ова тачка од кад је обелодањено шта садржи потписани споразум постала је тема број један у Србији, али и у региону. Да ли ће овим споразумом Србија променити стратешког партнера, а Москву и Пекинг заменити Вашингтоном. Да ли се овим споразумом одустаје од европског пута с обзиром на познат став ЕУ о јединству спољне и безбедносне политике како самих чланица тако и кандидата за приступање, као и да ли Србија напушта пут несврстаности у спољној политици који је држала претходних неколико година и како ће већина земаља којима се не свиђа политика Израела према “Палестинском питању” реаговати на ове потезе Београда и Приштине остају тренутно без одговора.

Такође нагађа се и да ли је споразум између Израела и Уједињених Арпаских Емирата, као и данашњи потпис у Вашингтону маневар Доналда Трампа да себи утаба пут ка још једном мандату у Белој кући остаје да се види.

За Стевана Недељковића са портала Амерички-избори.рс ово је питање за Доналда Трампа је веома важно, као и све оно што има везе са јеврејском заједницом и генерално са Израелом.

Недељковић додаје да се такав став могао видети од почетка рада Трампове администрације и најаве које државе ће прво посетити, што је остало као континуитет његове власти до дана данашње и што је на крају уграђено у споразум Београда и Приштине.

” За Доналда Трампа ово је врло важно јер је он у току предизборне кампање дао обећање да ће преместити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим . Многи сматрају да је тиме нарушио преговарачки процес између Израела и Палестине. Позвао је и друге државе да то учине, али није га много држава пратило у томе. Овим споразумом без икакве сумње Србија јача своје везе са Израелом, међутим постоји један додатни проблем. Премештање амбасаде САД из Тел Авива у Јерусалим осудила је ЕУ, тако да мислим да ће премштање амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим изазвати проблеме Србије и ЕУ. Штавише сам сигуран у то и да ћемо имати интересантне разговоре 7. септембра”, каже Недељковић за Нова.рс

На питање како ће на одлуку да Србија своју амбасаду измести у Јерусалим гледати велики део исламског света Недељковић објашњава:

“Ја немам никакве сумње да ће премештање амбасаде Србије у Јерусалим дефинитивно нарушити односе Србије са арапским светом, али и са Ираном, Сиријом и државом у којој је Хезболах традиционално снажан – Либан. Чини се да то на одређени начин спутава напоре Србије у овом процесу отпризнавања држава које су до сад признале Косово. Такође ми смо у споразуму могли да видимо да је тај процес замрзнут на годину дана, али он ће се у једном тренутку укинути. Чини ми се да документ који је потписан руши стратешке приоритете које је Србија поставила до сада”.

На питање да ли то значи да Србија долази на ратну ногу са ЕУ и неким исламским земљама, као и да се заокреће од континуитета политике несврстаности Недељковић додаје да премештање амбасаде треба да послужи као камен темељац за јачање односа са Израелом, а директном и са САД.

“С обзиром да знамо колико је израелски лоби снажан у Америци и у Белој кући преко Џареда Кушнера и Шелдона Андерсона и других појединаца, могу само да претпоставим да рацио доношења одлуке представника Србије јесте у снажнијем везивању за САД и Израел кроз изаелски лоби”, наглашава Недељковић и додаје да је сличну ситуацију има и Приштина која овом одлуком руши своју јаку позицију у исламском свету и да је њихов рацио исто везан са САД, као и да он није сигуран да ли ће се доћи до међусобног признања Израела и Косова, као и да тренутно не можемо да проценимо колико је све то искординисано на релацији Израел- САД- Србија – Косово.

О томе колико је овкава одлука Доналда Трампа јак адут пред председничке изборе 4. новембра, Недељковић каже да су шансе Трампа и Бајдена за улазак у Белу кућу пола-пола.

“Ово јесте поен за администрацију Доналда Трампа из разлога зато што се он од почетка за први председнички мандарт представљао као председник мира, односно председник који доноси мир и који неће отпочињати нове ратове. Споразумом као што је овај између Београда и Приштине и споразумом између Емирата и Израела Трамп потврђује себе као миротворца и очекује да му то може донети поене. Споразум између Београда и Приштине са ове тачке која се односе на померање престонице свакако ће му подићи углед у јеврејској заједници у САД која није мало бројна”.

Димитрије Милић са сајта Нови трећи пут, сматра да је оваква Трампова одлука заправо начин да он реши “Палестинско питање”, као питање свих питања и да оно буде решено пред саме изборе и да је зато инсистирао на овој тачки.

Милић додаје да је заправо ова прича потекла од страних медија који су то ставили као наслов, јер је за њих економски споразум Београда и Приштине био мање важан од приче да ће Србија преместити амабасаду из Србије у Јеруслим.

“Израелско питање је веома важно у америчком јавном мењењу а Републиканцима такође, то је традиционална републиканска политика и пре Трампа тај неоконзервативни поглед који је базиран на гледању Израела као државе с највећим степеном демократије у региону и то је за њих релевантно. То је генерално гледано део Трампове стратегије да реши питање Израела и Блиског истока у америчком јавно мњењу”.

На питање колика је вероватноћа да ће Србија овом одлуком себе везати за САД дугорочним партнерством Милић сматра да то није нужно.

Милић сматра да ако успе трајно да реши Израелско- Палестинско питање има шансе за успех на изборима, али да то није доминантно питање.

“Овај споразум неће имати никакв утицј на изборе као и споразум УАЕ и Израела који само код нас има важну улогу. Код њих је то само једна вест, која је трајала један дан и више се нико тиме није бавио”, додаје он на крају разговора.

Подсетимо, Србија и Косово објавили су данас да је потписан споразум о економским везама под окриљем Сједињених Америчких Држава, који укључује и да Београд измести своју амбасаду у Израелу у Јерусалим, а Приштина да призна Израел, преноси АП. После два састанка са представницима Трампове администрације, председник Србије Александар Вучић и премијер Косова договорили су сарадњу у различитим економским областима како би привукли инвестиције и креирали нова радна места. Одлука Србије да премести своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим је знак и Израелу и САД, пошто је Трампова администрација прихватила Јерусалим као престоницу Израела 2017. године и преместила америчку амбасаду у мају 2018. године.

Администрација је охрабривала и друге државе та учине исти, али је то наишло на критике Палестинаца и многи у Европи, јер израелско-палестински конфликт остаје нерешен. Косово никада раније није признало Израел, нити је Израел признао Косово.