Прочитај ми чланак

ИЗМЕЂУ ВУЧИЋА И ОПОЗИЦИЈЕ: Студенти не одговарају на политичке позиве

0

Још је рано да се размишља о преговорима са Вучићем, али и о томе да захтеве студената у Скупштини заступа опозиција.

За сада не постоји могућност да се логистичари „Протеста против диктатуре“ организују и оду на разговор са премијером Александром Вучићем о захтевима студената, који су испостављени властима и јавности.

То сазнаје Данас у разговору са више учесника демонстрација који учествују у одлучивању о даљем току Протеста.

Реч је о више студената који се свакодневно договарају о следећим корацима и координишу представнике из других градова широм Србије.

Како су нам рекли, за сада је још рано да се о томе уопште размишља на такав начин, да се неки од њих делегирају као представници „Протеста против диктатуре“ и оду на разговор са представницима власти.

С друге стране, према сазнањима Данаса, поједини представници опозиције упутили су, преко посредника, позив студентима да се о њиховим захтевима расправља у Скупштини Србије, односно да све то, како кажу, уђе на неки начин у јавну расправу.“Али, пре свега тога, захтеви би морали да се дораде и додатно конкретизују и прођу стручну анализу. Али, истина је да велики део групе то види као логичан след. Многи се плаше и од игре Александра Вучића на терену“, истичу саговорници Данаса.

Постоји и један део студената логистичара протеста који се томе противи, сматрајући да би то урушило имиџ протеста, када би се, како кажу, неколико њих „средило и отишло да прича са Вучићем“. „Одмах то више није то“, истичу саговорници нашег листа.

Иако у уторак Вучић није одговарао на питање Данаса да ли је спреман на евентуални сусрет са учесницима протеста, односно њиховим представницима и да ли ће их позвати на разговоре или прихвати њихов позив, он је тог дана увече на ванредној конференцији за новинаре рекао да је спреман на разговор. На питање новинара да ли разуме захтеве студената истакнуте на протестима и да ли би био спреман на разговор, он је одговорио да је увек спреман на разговор са онима који то желе, али је напоменуо и да не жели да разговара „језиком претњи и уцена“. Како је додао, он је толерисао разноразне увреде и увек је спреман да разговара о закону о раду или запошљавању, али не жели да разговара „ако је главни аргумент вређање мајке“.

„Ја не желим да разговарам са уценама и притисцима. Не мислим на људе који протестују, они никакве политичке захтеве ни немају. Мислим на вас који нисте имали образа да кажете: Честитам, борићемо се. Ја не подлежем притисцима, никоме“, рекао је Вучић.

Истог дана посланица владајуће странке из Ужица најавила је да ће Вучић разговарати са представницима студената.

– Будући председник Србије Александар Вучић узеће у обзир незадовољство и захтеве младих и разговараће са њиховим представницима, јер је његов циљ, као и свих нас, да ово буде земља младих и да у њој млади виде своју будућност – рекла је Ивана Стојиљковић.

Пауза у протестима?

Могуће је да ће студенти протест прекинути током ускршњих празника, почев од Великог петка, па да ће следеће окупљање бити у уторак, али ова одлука у време закључења овог издања Данаса није била дефинитивна.

Протест Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ 25. априла

Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ најавила је за 25. април велики протест поводом годишњице ноћног рушења објеката у Савамали. „Целу протеклу годину обележиле су демонстрације десетина хиљада грађана који се не мире са тиме да и поред скандалозних сазнања објављених у извештају заштитника грађана, сведочења очевидаца, признања власти да је умешана и у рушење и у заташкавање овог злочина, и на крају и поред сведочења супруге градоначелника Синише Малог, нисмо ни корак ближи у расветљавању овог случаја и у извођењу одговорних пред лице правде“, истиче за Данас Радомир Лазовић из Иницијативе.