Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Отцепљење Српске би водило у рат

0

Сарајево -- Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић оценио је да би већ и сам покушај одвајања Републике Српске од БиХ водио у сукоб с несагледивим последицама по Балкан.

Он је додао да је то „црвена црта“ коју председник РС Милорад Додик никако не би требало да пређе.

У интервјуу за регионалну телевизију Н1 Изетбеговић је рекао да су „сукоби неизбежни“ ако неко покуша да из БИХ издвоји места какво је Сребреница.

„Полако ће кренути инциденти и то је неумитно, а након тога и тешки сукоби који ће увући Балкан у крваво коло“, рекао је Изетбеговић о томе шта би мого да се деси.

Изетбеговић је рекао да је зато „преко заједничких пријатеља“ балканских државника – председника Турске и Русије, Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина, тражио да кажу Додику да се не упушта у авантуру којом би прешао „црвену црту“.

Одговарајући на питање новинара о односу Хрватске према БиХ, Изетбеговић је рекао да председница Колинда Грабар-Китаровић преувеличава опасност од повратника из ратова у Сирији и Ираку.

С друге стране, Изетбеговић је проценио да постоји притисак Хрватске за афирмисање концепта „Херцег-Босне“ што је протумачио као покушај да се неостварени ратни циљ спроведе политичким средствима.

Хрватска као и Србија, рекао је Изетбеговић, испробавају колико далеко могу ићи у односу према БиХ и тиме показују непоштовање према њој.

„Ваља нам се борити за заустављање тих и таквих тенденција и апетита. То су процеси“, казао је Изетбеговић.

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине је рекао да не очекује да ће међународна заједница ускоро покренути иницијативу за измену Дејтонског споразума иако сматра да је он терет који изазива кризе.

„Кроз те кризе ми ћемо сазрети и за једно пет до десет година направити нормалну државу“, проценио је Изетбеговић.