Прочитај ми чланак

ИЗДАЈНИК И ЛАЖОВ: Од тестиране 184 Вучићеве изјаве само 4 истините/скоро истините

0

Не спава и не једе, возика се и броји рупе, отвара фабрике, набавља вакцине, броји демонстранте, пиринач, брашно и шећер. Поред функције председника, обавља и посао полицајца, тужиоца, судије, министара. Ускоро ће бити пет година како најављује повлачење са страначке функције, али је упркос томе и другу заклетву за председника Републике положио као председник Српске напредне странке. Александар Вучић је током свог првог председничког мандата био убедљиво најзаступљенији актер на страницама Истиномера, проверили смо укупно 184 његове изјаве, а од тога, свега четири пута је говорио истину или скоро истину.

Упркос категоричном “нећу да будем кандидат за председника Србије, не пада ми на памет да будем кандидат” из 2016. године, Александар Вучић отпочео је свој други петогодишњи мандат на месту председника Републике. Нови-стари председник заклетву је положио пред (једно)партијским парламентом, то јест старим скупштинским сазивом у коме готово да нема опозиције, пошто нови парламент није конституисан ни после осам недеља од изборног дана, пише Истиномер.

Свој први мандат почео је на исти дан – 31. маја, пре пет година, полагањем заклетве над Уставом Србије и репликом Мирослављевог јеванђеља, док су му присталице СНС-а, окупљене испред скупштине, клицале “Ацо, Србине”.

За то време испред скупштине су брутално нападнути новинари четири редакције и активиста иницијативе “Против диктатуре”. На њих су физички насрнули припадници обезбеђења СНС-а, за које ће се касније, према наводима неколико медија, испоставити да су чланови криминалне групе Вељка Беливука званог Веља Невоља.

Четири године касније председник је у прајм-тајму на телевизији са националном фреквенцијом препричавао како су припадници Беливуковог клана (у међувремену ухапшени) млели људе и од њиховог меса “правили ћевапе”.

Подела власти, шта је то?

Иако најморбиднија, ова епизода може да послужи као парадигма Вучићевог петогодишњег вођења земље, које карактерише константно искакање из оквира Уставом предвиђених дужности и посла које објавља. Јер као што је у овом случају (и не само том) изношењем детаља из истраге био и полицајац, и тужилац и судија, тако се током целог првог мандата мешао и у надлежност владе, њеног председника и министара.

Причао је о економском расту, БДП-у, “никад већим” платама и пензијама, најављивао је повлачења и усвајања закона, отварао је фабрике и ауто-путеве, набављао респираторе и вакцине против вируса корона, обилазио магацине са робним резервама и пипкао џакове хране…

Период своје владавине од 2018. до 2022. назвао је “златним добом Србије”.

“А једног дана кад будем ишао по Србији има на сваких неколико километара да стајем и да гледам само фабрике које сам постављао камене темљеце и отварао”, поносно је говорио о отварању фабрика.

Не једе и не спава, возика се и броји рупе

У готово свакодневним обраћањима нацији – редовним, хитним, “историјским”, из иностранства, председништва, фабрика, воза, са градилишта и куле Београд,или из телевизијских студија, од председника смо слушали како не једе, не пије, не спава, не иде на одмор, не иде у тоалет, ради шест или седам дана у седмици и дуже него што траје дан. Јадао се и да му, због разних проблема са којима се суочава држава, дође да узме “конопче” и обеси се о ветрогенератор, или лустер.

“…Шта се јело?. Немам појма шта се јело. Парче ‘леба сам појео и било је воде. А вино које су служили није баш било…“, испричао је својевремено о вечери у Њујорку.

Када би, пак, јео – јео је хлеб, бурек и пасуљ као сав поштен свет из средње класе, а не ”три травке и бобице”, или, не дај боже, куркуму коју “једу богаташи”.

Бавио се и популационом политиком, јер, како је једном са зебњом рекао, “нећемо да имамо радну снагу за фабрике, нећемо да имамо ништа ако немамо деце“. Молио је, према сопственим речима, да се граде ниже зграде да би се рађало више деце.

Чули смо од председника и како побегне од обезбеђења и онда се “возика” по Београду и извештава Дробњака, Малог, Радојичића и Весића у којим улицама има рупа.

“На Бановом брду имате толике и толике рупе, ма у Пожешкој имате рупе, поред Пожешке имате рупе.“

Када се демонстрирало против власти, председник је или ”пркосно излазио” пред демонстранте или их је бројао “у главу”, прозревши “трик” да они који протестују “никада се не сликају када стоје, него шаљу слике само када су у покрету”.

“Они се никад не сликају кад стоје, зато што тада могу два и по човека у зимском оделу, у летњем и три човека да стоје на метру квадратном. А када шетате, један човек вам заузме пет, шест и седам квадратних метара. И зато се увек сликају у покрету, и зато се никада не сликају. И када је хиљаду људи вам изгледа – ово је чудо, ово је као милион људи. Обратите пажњу, никада се не сликају када стоје, него шаљу слике само када су у покрету”, испричао је председник пре четири године.

Било је ту и неизбежних тврдњи о прислушкивањима и државним ударима, којима први човек напредњака диже тензију од када је његова странка дошла на власт.

Ово су само неки од истакнутијих момената који су обележили први мандат председника Вучића. Због његове апсолутне доминације у јавном простору немогуће је, наравно, побројати све. У прилог томе говори чињеница да је на Истиномеру Александар Вучић убедљиво највише оцењиван од свих носилаца јавних функција.

“Кратке ноге” и неиспуњена обећања

Само током пет протеклих година оценили смо 184 Вучићеве изјаве и прибележили их и на сајту Вучићомер (вуцицомер.рс), на ком од заборава чувамо сва обећања и изјаве председника државе и СНС-а од његовог доласка на власт 2012. године.

Иако је за себе рекао да је противник демагогије и неодговорних изјава, међу изјавама које смо оценили убедљиво предњаче оне које су због нетачности, недоследности или неиспуњених обећања добиле негативну оцену.

Председник Вучић је током првог председничког мандата од Истиномера чак 68 пута добио оцену “неистина”, 48 пута оцену “кратке ноге” и два пута “скоро неистина”. Шест изјава оценили смо као полуистину, а по две су добиле оцену “скоро истина” и “истина”.

Међу изјавама које вређају интелигенцију сваког иоле информисаног грађанина и које су у тој мери неистините да су заслужиле оцену “кратке ноге” нашле су се и следеће тврдње: ”Никада ништа нисам обећао пред изборе”; “Никада нисам рекао да смо лидер у региону” ; ”Када сам постао премијер плате су биле 340 евра”; “Када сам постао премијер јавни дуг је био од 77 до 79 одсто БДП-а”; “Не гостујем често по телевизијама”; “Неки опозиционари су на РТС-у били четири пута више од мене”; “Немојте да лажете, нико није рекао да је корона најсмешнији вирус”;”У кампањи нисмо говорили о сто евра за младе јер нисмо хтели да купујемо гласове”.

Оцену “злоупотреба чињеница” добило је 17 председникових изјава. Међу њима је и често понављана изјава да је “незапосленост у Србији на историјском минимуму”, као и изјаве “Медији су слободни, мени баш сви постављају питање” и “Нисам ја потписао Бриселски споразум”.

Шест изјава добило је од Истиномера оцену “непровериво”, док смо 11 оценили са “недоследно”.

Међу њима је и реченица из заклетве председника Србије – “Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део”. Оцену “недоследно” председник Вучић је добио зато што је након нешто више од годину дана од полагања заклетве 2017, променио причу и почео да говори да се залаже за разграничење као решење за статус Косова.

У категорији обећања, само четири Вучићева обећања дата током првог председничког мандата оцењена су као испуњена, док је 18 добило оцену “неиспуњено”.

Неиспуњено је обећање председника из јула 2018. да ћемо 2021. године “имати обилазницу“. Чињеница је да до маја ове године обилазница око Београда није завршена ни до Бубањ потока, а да трећа деоница до Панчева није ни почела да се гради. Исту оцену су добила и његова обећања: “Савладаћемо корону за 20 дана” (поново); “Казаћу колико пара дајемо Звезди и Партизану”, те обећање из марта 2018. године да ће “наше службе” за “две недеље” објавити информације о убиству Оливера Ивановића, о томе “шта су сазнали, и шта не могу да сазнају”.

Вишегодишња обећања о повлачењу са места председника СНС-а

Ипак, фаворит у категорији “обећање лудом радовање” су Вучићеве вишегодишње најаве о повлачењу са места првог човека Српске напредне странке.

Подсетимо да је још у јулу 2017, након што је дошао на функцију председника Републике, рекао да ће у јануару 2019. предложити кандидата који ће га наследити на месту председника СНС-а.

Затим је у фебруару 2018. саопштио да ће бити лидер напредњака још годину дана, да би потом у мају 2020. поручио да ће до краја године то бити “завршено”.

Ништа, међутим, није “завршено”, па је и заклетву за други председнички мандат положио као лидер напредњака. Уколико своје више пута дато обећање не испуни ни у наредних месец дана, у јулу ћемо “славити” петогодишњицу Вучићеве најаве повлачења са чела Српске напредне странке.