Прочитај ми чланак

Избори могући 26. јула или у октобру

0

Увођење ванредног стања у Србији довело је до прекида изборне кампање, а самим тим и до одлагања дана одржавања избора, заказних за 26. април. Како је саопштено из РИК-а, све изборне активности биће настављене даном укидања ванредног стања. У зависности од тога да ли ће ванредно стање трајати 90 дана или ће након истека тог уставног рока бити продужено за још три месеца, у игри су два могућа датума за одржавање избора.

До увођења ванредног стања, странке и коалиције које су најавиле учешће на изборима искористиле су свега 12 дана за кампању од укупно 51. Толико би она трајала да држава није одлучила да уведе најооштрије мере у борби против коронавируса, које су између осталог подразумевале одлагање избора.

Фото: А.С.

Председник Александар Вучић рекао је на јучерашњем састанку на који су биле позване странке које излазе на изборе да ће “сести заједно и договорити нови датум”, међутим законски оквири не предвиђају договор већ наставак изборних радњи и одређивање датума одмах по завршетку ванредног стања.

Члан Републичке изборне комисије Марко Даниловић наводи за портал Нова.рс да ће РИК одмах након доношења такве одлуке усвојити решење о наставку свих изборних активности.

“Све оно што су странке до сада урадиле, биће признато, а кампања би само требало да се настави. Тада ћемо донети и нови роковник и тада би требало да буде познат и дан одржавања самих избора”, наводи Даниловић.

На питање да ли ће кампања трајати колико је и првобитно предвиђено, он каже да би “тако требало”, али и да треба имати у виду да се избори одржавају само недељом. Закон иначе предвиђа да изборни маркетинг траје не краће од 45 и не дуже од 60 дана.

Узимајући у обзир наводе стручњака и представника власти, као и ограничења која су предвиђена Уставом, могућа су два датума за одржавање избора.

Опција 1 – 26. јул

Стратегија државе је да епидемију коронавируса учини дужом, како би растеретила здравствени систем и број смртних случајева спустила на минимум. Самим тим чини се реално да ванредно стање буде укинуто после 90 дана, односно 13. јуна.

Ако узмемо у обзир да је странкама остало за кампању још 39 дана и ако урачунамо још два дана законом предвиђена за изборну тишину, грађани би на биралишта у овом случају могли да изађу у недељу 26. јула.

Опција 2 – 25. октобар

Устав предвиђа могућност и да ванредно стање буде продужено за још 90 дана. Узимајући у обзир наводе стручњака да ће цела година бити у знаку борбе против корона вируса, није искључено да ванредно стање буде продужено до јесени, односно на још три месеца.

У том случају најоштрије мере које је држава предузела против епидемије, биле би укинуте 12. септембра, а када урачунамо још 39 дана кампање и дане предвиђене за изборну тишину, излазак на биралишта могао би да буде заказан и за недељу 25. октобар.

У Србији је иначе пракса у последње две деценије да се избори не одржавају током лета.