Прочитај ми чланак

ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА: Вучић се обратио лидерима региона у Дубровнику

0

После хрватске председнице, домаћина скупа, о стању у региону говорио је председник Србије Александар Вучић

У Дубровнику је данас поподне почео Самит земаља чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи, уз поруку председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да ЕУ мора остати фокусирана на европску перспективу региона и да се то мора рефлектовати у политици ширења. После хрватске председнице, домаћина скупа, о стању у региону говорио је председник Србије Александар Вучић.

Састанак се одржава иза затворених врата, а утиске и акценте изнеће, како се очекује, учесници у обраћању новинарима.

После председника Србије говориће и његов словеначки колега Борут Пахор, шеф црногорске државе Филип Вујановић, косовски председник Хашим Тачи, председник Македоније Ðорђе Иванов, бугарски премијер Бојко Борисов и турски вицепремијер Тургул Туркес.

Грабар Китаровић је, отварајући регионални састанак на врху рекла да би ширење значило даљу консолидацију ЕУ.

Хрватска је, према њеним речима, одлучна да подржи евроатланске аспирације региона, а додала је да се сви изазови са којима се суочавају ЕУ и НАТО рефлектују на југоисток Европе.

Због тога, ЕУ и НАТО треба да уложе више напора у региону, рекла је Грабар Китаровић и указала да се земље предуго налазе у чекаоници.

Што се будућности ЕУ тиче, рекла је да су научене лекције Брегзита и да је Хрватска привржена пројекту Уније, те жели даљу интеграцију кроз приступање Шенгену и еврозони.

Такође је рекла да Хрватска не жели никакве поделе међу чланицама ЕУ, после иступања Велике Британије, већ заједничку визију Уније.

Уверена је да је ЕУ ефикасна и конкурентна економска снага, као фактор стабилности, те додала је је то и пут будућности за све земље региона.

Грабар Китаровић је истакла да су земље југоисточне Европе изабрале европски пут, и да постоји воља да сви заједно раде у будућности у циљу доношења бољитка грађанима.

Поручила је да треба искористити велики потенцијал југоисточне Европе, те да је регион у историји научио потребу за сарадњом.

Грабар Китаровић је додала да је неопходно поставити јасне циљеве који би резлтирали конкретним пројектима.

Према њеним речима Процес је организација која задаје циљеве, а Савет за регионалну сарадњу (РЦ Ц) се показао као важан пројектно оријентисани инструмент.

Рекла је да глобални проблеми захтевају глобални изазов, и истакла да изолација и сепарација нису добри, већ је неопходно се фокусирати на солидарност.

У свом обраћању она се осврнула и на мигрантску кризу подвукавши да балканска рута мора остати затворена, као и да узроци проблема морају бити тематизовани.

Исто тако је оценила да „страни борци“, који се са ратишта враћају, представљају повод за забринутост, те је нагласила да је непходнна борба против свих видова радикализације и екстремизма.

Председник Србије разговарао је раније данас са Грабар Китаровић билатерално, одмах по доласку у Дубровник.

Он ће у току дана имати састанак и са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

У Дубровнику се састају и миниситри спољних послова земаља чланица Процеса, а учествује и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.