Прочитај ми чланак

ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА: „Чланице ЕУ се побуниле због преговора Србије и Приштине“

0

Земље чланице Европске уније (ЕУ) захтевају да буду обухваћене у коначној фази дијалога између Србије и Косова који би водио до легално-обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа – сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ).

Како потврђују европски извори, земље чланице су почеле да показују своје негодовање због нетранспарентности око политичког дијалога, посебно око поглавља које се односи на израду коначног споразума.

Ово је јасно истакнуто прошлог петка, на састанку где су представници ЕЕАС (служба ЕУ за спољну политику, прим. аут.) усмено обавестили представнике земаља чланица ЕУ о процесу дијалога, пише Радио Длободна Европа.

Како су за РСЕ потврдили извори са овог састанка, земље чланице нису задовољне што су потпуно искључене из овог процеса. Како објашњавају дипломатски извори, тим који у Бриселу води дијалог ни у једном тренутку не консултује земље чланице, чак ни оне које се сматрају већим или важнијим.

– Дијалог улази у критичну фазу, а земље чланице нису укључене у изради коначног споразума који ће бити историјски. Постајемо сумњичави зашто тим Федерице Могхерини (представница ЕУ за спољну политику и безбедност, прим. аут.) све ово држи у великој тајности – рекао је за РСЕ један дипломатски извори који је присуствао састанку.

Овај саговорник је објаснио да су извештаји Могхеринијевог тима око дијалога углавном „површни и са позитивном нотом“ уз једину потврду да су обе стране (Београд и Приштина, прим. аут.) посвећене постизању свеобухватног споразума.

Међутим, за земље чланице постоје многе нејасноће шта ће обухватити овај споразум. Такође, постоји низ питања око квалитета целог процес, нарочито око садржаја коначног споразума.

Како су извори објаснили РСЕ, они који у Бриселу воде овај дијалог „јуре за календаром а не суштином“, јер ће се постизање најављеног споразума између двојице председника поклопити са окончањем мандата Фредерице Могхерини којој ће историјски споразум између Косова и Србије служити да за собом остави њено политичко наслеђе.

Имајући у обзир која је тежина овог споразума који ће остати такође на леђима ЕУ да га се придрже до краја, захтева се „отварање“ Могхеринијевог тима према престоницама ЕУ те њихово укључивање у израду коначног споразума који би водио до свеобухватне нормализације односа између Београда и Приштине.

Један од корака око којих се сада разговара је идеја да се ово питање уврсти и у коначне закључке на јунском самиту где ће шефови држава и влада ЕУ разговарати о приликама на Западном Балкану.

Један дипломатски извор је потврдио за РСЕ да се ради на томе да се једна од тачака у коначним закључцима односи на захтев да се и земље ЕУ „обухвате“ у припремама за свеобухватни споразум између Србије и Косова.

 

Надлежни за Балкан из земаља чланица се ових дана редовно састају како би припремили нацрт закључака који ће формално бити усвојени на самиту 28. и 29. јуна.

Ако се у закључке уврсти и захтев о укључивању и земаља чланица у овај процес, онда ће тим Федерице Могхерини бити обавезан да испоштује захтеве земаља Европске уније који би овим документом добили формалан карактер.