Прочитај ми чланак

Иза успона Вучевића ка врху СНС стоји један човек – Андреј Вучић

0

Веран, поуздан и послушан - тако би се могао описати актуелни министар одбране Милош Вучевић, којег је председник Србије Александар Вучић преложио за новог председника СНС. Пре него што је одабран на тренутну функцију, био је градоначленик Новог Сада у три мандата. Пре тога - председник новосадских напредњака.

Пре кључева кабинета министра одбране, Вучевићево име се неколико пута спомињало када се шушкало о потенцијалним високим функцијама. Министар правосуђа, чак и премијер – и за то је био виђен. Ипак, кориснији је био као градоначелник Новог Сада, а за све те године, он је омогућио урбанистичко насиље над грађанима и вишемилионски профит фирмама и инвеститорима блиским СНС.

Један од разлога што му је 2016. године измакла министарска фотеља, био је чувени „Нови Сад на води“. Овај пројекат подразумева градњу копије Београда на води, прекрајање корита Дунава и уништавање последњег зеленог појаса уз реку.

Познато је да, у својим јавним наступима, Вучевић не пропушта прилику да помене председника државе, мада је неформално његов прави шеф Андреј Вучић, којем је у подели моћи припала Војводина да о њој, и финансијски и страначки, брине.

Мариника Тепић Вучевића сматра за „в.д. Андреја Вучића“, а бивши градоначелник српске Атине Борислав Новаковић „дворском лудом“, а ни сам Вучевић не крије своју прврженост председниковом брату.

“Рекао бих да је разлог напада на Андреја чињеница да постоји изузетна блискост Александра и њега, он је Ахилова пета за Александра Вучића. Друго, они који се баве озбиљном аналитиком су закључили да је Андреј један од најоперативнијих, најмобилнијих, најфункционалнијих и најстручнијих људи у СНС“, изјавио је својевремено Вучевић, а своју лојалност браћи Вучић није доказивао само речима, већ и делима, с обзиром на то да је по струци адвокат.

Стручњак у правним фарсама

Почетком децембра 2019. године, Вучевић је поднео пријаву против Александра Вучића и његовог брата Андреја, у којој је захтевао истрагу којом ће се утврдити њихова умешаност у аферу „Јовањица“. Већ крајем јануара 2020, тужилаштво је саопштило да је пријава одбачена и да браћа Вучић немају никакве везе са газдинством на којем се узгајала марихуана.

Вучевић је овакав поступак поновио. Крајем августа 2021. године, захтевао је од републичког тужилаштва да испита повезаност председика Србије „поводом оптужби криминалног клана Вељка Беливука и његових сарадника и лажи њима блиских тајкунских политичара и њихових медија“. Да ствар буде још комичнија, Вучић је, дан раније, најавио тужну протв себе, како би грађани и у судском поступку „јасно видели све доказе“. Наравно, и ова Вучевићева пријава је одбијена.

Без премијерске фотеље

Одлуком да се Ани Брнабић додели још један, макар скраћени, премијерски мандат, Вучевић је остао без могућности да се оствари на овој функцији. Барем до 2024. године. Тада би Вучевић могао да је наследи. То тада, Вичевић треба да „саживи и научи“ – тако је бар казао Вучић.

Како је и приликом формирања владе писао портал Нова.рс, Вучевић је већ тада виђен за председника напредњака.

“Милош Вучевић је неко ко се у потпуности уклапа у профил особе која треба да наследи Вучића на месту председника. Вучић је скренуо пажњу након Председништва, кад је говорио о њему и Ани Брнабић, да не може неко да добије све, а неко ништа”, рекао је тада наш извор из владајуће партије. Напредњачки историјатВучевић се у СНС учланио 2008. године, да би председник градског одбора Нови Сад постао 2011. Годину дана касније, постао је главни човек Новог Сада – по први пут.

Напредњачки историјат

Војвођани памте Вучевића као градоначелника који је хтео да сруши СПЕНС, један од симбола Новог Сада, али и као човека умешаног у заташкавање афере АТП Војводина, чиме је од кривичне одговорности спасао Мају Гојковић. Спасавање је Новосађане коштало 300.000.000 динара на име штете за неизвршење уговора.

Управо је Вучевић на можда најбизарнији начин описао Александра Вучића.

„Ако као утакмицу посматрате долазак на власт Српске напредне стране, најважнији председников потез у ‘првом полувремену’ би био спровођење тешких економских реформи, фискалне консолидације и спашавање Србије од банкрота. То је био ризичан потез, и требало је бити махер па из те позиције забити гол. Зато је председник Вучић попут Месија. И креатор игре, и вођа, и голгетер“, рекао је.

Ко је Милош Вучевић?

Милош Вучевић рођен је у Новом Саду 1974. године.

У званичној биографији наводи да је у родном граду завршио Основну школу „Васа Стајић“, а Гимназију „Јан Колар“ у Бачком Петровцу. Дипломирао је на Правном факултету у Новом Саду 1999. године.

Тврди да се до 2012. године бавио адвокатуром у породичној адвокатској канцеларији, након чега је постао градоначелник Новог Сада.

У биографији се наводи и да је био члан Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) од 2015. до 2016. године.

Додаје се да је добитник више признања, међу којима су и Повеља почасног сенатора Сената привреде Србије из 2014. године и награда „Капетан Миша АнастасијевићА, која му је уручена као лидеру градске управе, „за промоцију европских вредности живота у Новом Саду“. Добитник је признања „Бела голубица“ у оквиру програма „Тесла Глобал форума“.

Носилац је Ордена Светог владике Максима Епархије сремске као и грамате признања и захвалности Епархије бачке, за „изузетан допринос у развоју духовног и црквеног живота“.