Прочитај ми чланак

ИЗ БУДИМПЕШТЕ ОТПУТОВАО У ХОЛАНДИЈУ: Ђорђе Вишекруна пуштен на слободу!

0

Суд у Мађарској пустио је на слободу бившег функционера СНС Ђорђа Вишекруну, који је, како су јавили медији, био ухапшен због претњи државном врху Србије.

Дан пре хапшења поједини портали били су пренели вест да је на Вишекруну покушан атентат.

“Ослобођен је и на путу је за Холандију”, казали су агенцији Бета чланови породице Ђорђа Вишекруне.

Како је прекјуче речено у Вишем суду у Београду, Вишекруна се терети за кривично дело угрожавање сигурности и прогањање.

Претходно су Вишекрунини родитељи дошли да се виде с њим у Будимпешти, где је он стигао из Холандије у којој живи у последње време, због “страха од могуће репресије у Србији”.

Поједини портали пренели су да је на Вишекруну наводно у суботу покушан атентат, тако што су му двојица пришла са леђа и ударила га, са намером да га баце са тврђаве у Будиму.

Вишекруна је након тога наводно био смештен у болницу у Будимпешти.

Вишекруна је некада био функционер СНС-а, а 2013. оптужио је појединце из своје бивше странке да стоје иза његовог тадашњег привођења и „лажних оптужби“ да је претио смрћу председнику те партије Александру Вучићу.

Вишекруна је тада новинарима испричао да га је полиција привела и казала му да је осумњичен да је преко друштвене мреже Фејсбук претио смрћу Александру Вучићу.

Додао је да му је полиција казала да је на Фејсбуку написао да „Он (Вучић) неће сићи са власти без метка“. Вишекруна је демантовао да је то написао.

На његовом профилу на Фејсбуку је, између осталог, писало: „То неће са власти без метка…“.

„Дакле, нисам написао ‘он’, већ ‘то’. Само сам констатовао да неће са власти без метка, што је, наравно, метафора. Ја нисам позивао на убиство“, навео је тада Вишекруна.

Вишекруна је тада навео да се са Вучићем раније дружио и састајао у кабинету, док је писао „против криминала бившег режима“.

„Али данас је он власт и очигледно не толерише да пишем о криминалу актуелне власти. Ово најбоље одсликава у каквој хајдучији од државе живимо“, казао је тада Вишекруна.

Медији су 2012. пренели да је Вишекруна, у својству функционера СНС-а, запретио Социјалистичкој партији Србије (СПС) да ће сносити последице уколико не изађе из градске власти са Демократском странком у Новом Саду.

„Или ћете срушити новосадску власт и направити другачију већину заједно са СНС-ом, или ћете у самој Влади Србије имати силне проблеме“, навео је Вишекруна тада на Фејсбуку.

Након разлаза са Вучићем и СНС-ом, Вишекруна је у Холандији објавио књигу “Вучић и ја”.