Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Поносимо се српским херојима из Колубарске битке

0

Ivica-Dacic

Лазаревац – У Лазаревцу је данас, уз војне и државне почасти, обележена 99. годишњица Колубарске битке у Првом светском рату.

Венце на спомен-костурницу српских, аустроугарских и мађарских војника положио је премијер Србије Ивица Дачић, поручивши да се са поносом сећамо и чувамо успомену на херојство српских војника из тог периода.

Дачић који је предводио државну церемонију обележавања 99. годишњице Колубарске битке, истакао је и да су велики јунаци и велике жртве обележиле ту битку. Према његовим речима, Спомен храм светог Димитрија са костурницом, представља место починка више хиљада њих. „Спомен-костурница у Лазаревцу редак је пример хуманости једног народа који је са својим погинулим војницима сахранио и непријатељске војнике“, рекао је Дачић.

Дачић је истакао да нас њихове кости обавезују на само један пут, онај на коме у Европи никада више неће бити ратова.

„На том путу нема више непријатеља, већ различитих интереса и мишљења, али изнад свега на њему влада уверење да историја треба да остане у прошлости и да буде заједничка опомена сваком ратном лудилу“, рекао је он.

Дачић је истакао да зато данас сви који се споре око узрока и повода Првог светског рата треба да схвате „да су нам мртви свима изједначили прошлост“ и да будућност не лежи у кривицама, него у свести да само заједно можемо да исправимо своје и туђе грешке.

Према његовим речима, костурница у Лазаревцу нам показује и да само заједно можемо да нешто научимо из голготе кроз коју смо прошли – да научимо да нам је мир, а не копање по ранама, најважнији и најсветији задатак.

zivojin-misic_500x300Дачић је навео и да Србија нема ни једног разлога да се стиди свог учешћа у Првом светском рату, већ напротив – била је на страни савезника и српска војска и српски народ имају све разлоге за понос.

„Чувари врата, тако су нас тих дана називали у Енглеској, показали су колико је часно умрети за отаџбину и колико је и за Србију и Србе било часно умрети за тадашњу Европу“, рекао је Дачић.

Он је истовремено упозорио да Србија, према том делу своје историје има однос који ће јој онемогућити садашњост и будућност.

Према његовим речима, данас је изузетно значајно за српску будућност колико ћемо бити у стању да као што су наши преци за Србију и Европу умирали, ми за ту Србију и Европу живимо.

„Србија хоће да живи, хоће мир и помирење јој је важније од утврђивања кривице“, рекао је Дачић додајући да је Србија већ показала да је спремна да учи и да је спремна да у Европу за коју је гинула, данас жели да унесе своју способност и рад.

Дачић је истакао и да не сумња да ће „колико већ у јануару Европа поново помоћи Србији“, као и да не сумња у то да ли ће Србија ту помоћ успети да искористи.

„Умеће, апсолутно сам убеђен, зато што је данас часно живети и радити за овакву славну отаџбину“, рекао је он.

Венац на спомен-костурницу је положио и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници друштава који негују тековине ослободилачких ратова, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Чешке и Словачке, као и званичници локалне самоуправе.

У крипти Спомен-цркве са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника.

Како је раније најавио владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, данас се, наставку програма одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца и код Спомен-храма Светог Ђорђа са костурницом у Ћелијама код Лајковца, наставља обележавање годишњице тог значајног историјског догађаја.

Организатор државне свечаности је Влада Републике Србије.

Обележавање 99. годишњице Колубарске битке

Централна државна манифестација обележавања 99. годишњице Колубарске битке биће обележена одавањем државних и војних почасти у Спомен-цркви са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу. Делегацију предводи премијер Ивица Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић предводиће централну државну манифестацију којом ће у Србији бити обележена 99. годишњица Колубарске битке одавањем државних и војних почасти у Спомен-цркви са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу.

У крипти Спомен-цркве са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника, подсећа се у саопштењу владиног Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Истог дана, у наставку програма одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца и код Спомен-храма Светог Ђорђа са костурницом у Ћелијама код Лајковца наставља се обележавање годишњице овог значајног историјског догађаја.

У крипти Спомен-цркве Светог Димитрија венце ће положити премијер Ивица Дачић, висока делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници општине Лазаревац, амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Републици Србији, бројних општина, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

Иначе, Колубарска битка је најважнија битка између Србије и Аустро-угарске у Првом светском рату. Сукоб је вођен крајем 1914. године на фронту дужине преко 200 километара.

Иако је цео свет очекивао капитулацију Србије, Прва армија којом је командовао генерал Живојин Мишић извела је успешну противофанзиву против бројније и боље опремљене Аустроугарске војске.

Значај битке огледа се у томе што Аустро-угарска није успела да уништи краљевину Србију , па су зато Централне силе морале да се боре на три фронта.

(РТС)