Прочитај ми чланак

Иванић: Сарајево да прихвати да је Србима 9. јануар важан

0

Српски члан председништва БиХ Младен Иванић изјавио је у Београду да Сарајево треба да прихвати чињеницу да је Србима стало до 9. јануара, Дана РС.

ivanic(16)„Ми ћемо наћи начин како ћемо то спровести да се сачува дигнитет српског народа у БиХ и нама је свима стало да се вратимо политичком компромису“, рекао је Иванић новинарима после састанка са државним врхом Србије.

Према његовим речима, то се не може остварити само од себе и политички представници бошњачког народа морају да престану да опструишу ствари до којих је Србима јако стало.

„Морају да схвате да је време осионости прошло и да време осионости никада никоме неће донети ништа добро“, рекао је Иванић.

Упитан да ли ће бити референдума о Дану РС најављеног за 25. септембар, Иванић је одговорио: „Да ли ће бити референдума или не одлуку о томе су донеле институције РС, а ја сам у председништву БиХ“.

Иванић је истакао и да је 9. јануар био и да ће остати значајан празник РС и да је то један од кључних датума који српски народ жели.

Састанак званичника Србије и РС у Београду сазван је поводом ситуације настале пошто је Управни одбор Савета за примену мира у БиХ позвао власти РС да одустану од референдума о Дану РС, који је најављен за 25. септембар.

Управни одбор Савета за примену мира у БиХ позвао је у уторак РС да не одржи референдум о Дану Републике, 9. јануару, и поручио да неће толерисати било какво кршење Дејтонског споразума, укључујући и покушаје отцепљења.