Прочитај ми чланак

ИВАНИЋ: Док не прихвате да Српска има свој дан, у БиХ неће бити мира!

0

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Mладен Иванић изjавио jе да су међународне институциjе превише инсистирале на томе да су два човека довољна за договор какав су постигли Mилорад Додик и Бакир Изетбеговић.

565464_mladen-ivanic-foto-reuters-1413155258-580626_iff„Сада имамо врло негативну реакциjу хрватске стране. Надам се да сад схватаjу како сам се jа и српски представници осећали поводом пописа. Разумем их и мислим да у БиХ прегласавање ниjе добро“, рекао jе Иванић у Санском Mосту, преноси РTРС.

Иванић сматра да jе требало послушати његов савет да се одржи састанак Председништва БиХ, Додика, Дениса Звиздића и неких других и да се на том заjедничком састанку постигне договор.

„Зато мислим да би било jако значаjно да се постигне шири договор и наредних дана, jа и Председништво БиХ ћемо покушати доћи до тога да се постигне коначан договор“, рекао jе Иванић.

Oн jе подсетио да су министри из реда Савеза за промjене рекли да ће видети шта jе садржаj договореног.

„Aко не буде неких великих промена, а колико знам ниjе било спектакуларних промена, мислим да би то могло бити прихватљиво, али то jе ипак питање за министре из Савета министара БиХ“, додао jе Иванић.

На састанку у Источном Сараjеву, коjи jе 31. jула организовао шеф Делегациjе EУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, а присустовали председник Републике Српске Mилорад Додик, премиjер Српске Жељка Цвиjановић, председаваjући Предсjедништва БиХ Бакир Изетбеговић, председаваjући Савета министара БиХ Денис Звиздић постигнут jе договор о механизму координациjе и потписано jе Писмо намере за Mеђународни монетарни фонд.

Иванић сматра и да би било добро да референдум о Дану Републике буде одржан после избора jер би тада била послата jача порука, али да нико нема право да оспорава његово одржавање.

„Било би добро да не буде пред изборе, али када jе већ власт одлучила, нека буде. Нико нема право то да оспорава. Знаjу то врло добро и они коjи оспораваjу референдум и увек себи траже неког спољног ментора коjи треба да их брани. Прави мир у БиХ ће се десити када они схвате да Република Српска има свој дан и кад они буду поштовали таj дан. Док се то не деси нема мира“, рекао jе Иванић, наводи РTРС.

Oн jе истакао да Република Српска има пуно право на таj референдум и поновио да jе наjвећи удар на Устав БиХ и на БиХ била одлука Уставног суда БиХ о укидању 9. jануара – Дана Републике Српске.

„Људи коjи то не схватаjу, оваквим потезима даље руше БиХ. Па ваљда народ Републике Српске има право да се пита да ли неки дан треба да буде празник или не“, нагласио jе Иванић.