Прочитај ми чланак

Италијани пишу: Ево зашто народ у Србији бојкотује изборе

0

Изборе заказане за 21. јун бојкотоваће велики део опозиције окупљене око Савеза за Србију. Разлог за бојкот је то што "не постоје фер услови за гласање", а побољшању услова није помогло ни посредовање Европске уније, пише "еуронеwс.ит".

– Опозициона кампања на улицама Београда функционише тако што се говори људима да на гласају на предстојећим парламентарним изборима, јер бројне партије (и десничарске и левичарске) које чине Савез за Србију, који је основао Драган Ђилас, кажу да би у тренутном стању странка на власти имала потпуну контролу над изборним механизмима и медијима – наводи овај италијански медиј.

„Еуронеwс“ преноси и речи лидера Странке слободе и правде, да грађани Србије никада нису имали прилику да га чују. Овај италијански медиј, такође, подсећа и на извештај Фридом Хауса, где се наводи да се Србија више не може сматрати демократском земљом.

FOTO: Printscreen

– Једино одрживо решење, кажу непопустљиви противници, било би успостављање техничке владе, која би у другим условима припремала нове предлоге. Тим поводом је Ђилас и поручио:

– Идемо мало по мало, па ћемо можда следеће године гласати у другачијим условима.

На крају, италијански „Еуронеwс“ је пренео и реакцију министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, које је коментарисала критике Савеза за Србију.

– Као министар за интеграције са Европском унијом, која управља процесом придруживања шест година, не могу да прихватим те критике. Знам шта смо урадили у процесу придруживања и реформи. Знам где има проблема и из дана у дан правимо нове кораке. Уверавам вас да Србија, чак и садашња, не би била међу најсиромашнијим земљама Европске уније, а сигурно не и земља са најспорнијом демократијом у ЕУ – рекла је Јоксимовић.

На крају, „Еуронеwс“ констатује да Србија остаје кандидат за улазак у ЕУ, али да готово све зависи од процеса признавања независности Косова. Такође, овај медиј наводи да се Брисел противи бојкоту избора.