Прочитај ми чланак

Истраживање: СНС и СПС у паду још пре Бањске, немају већину на изборима

0

20,6 посто испитаника у потпуности верује ономе што говори председник Александар Вучић у својим обраћањима јавности. 19,4 одсто каже да "више верује него не верује". 31,1 одсто каже да "не верује уопште", а 19 процената "више не верује него што верује" председнику.

Да се сутра одржавају парламентарни избори, владајућу странку (СНС) подржало би 37,3 одсто од изјашњених бирача, а коалицију СПС-ЈС 9,5 процената, што је у збиру знатно мање него на претходним парламентарним изборима, али и даље вероватно довољно за скупштинску већину. Убедљиво највећа ставка на опозиционој страни одлази на категорију „опозиција, не знам тачно за кога“ (15,3%), док су готово све остале опозиционе странке са минималним међусобним разликама, налазе у распону од 4,2 до 2,3 одсто – што само још једном указује на неминовност укрупњавања на опозиционом делу политичког спектра. Истини за вољу, уколико се поменута категорија „опозиција, не знам тачно за кога“ пропорционално распореди на постојеће опозиционе актере, њихови проценти би били нешто виши, али то не мења битно оправданост претходне препоруке о нужности укрупњавања опозиционе сцене.

Остали налази углавном показују исти или сличан тренд, какав је забележен и у претходним истраживањима. Чланство Србије у ЕУ подржава укупно 42,1 одсто испитаних грађана (али 20,5 одсто „у потпуности“), док је против тог чланства 47,1 одсто. Међутим, да ће „Србија икада постати чланица ЕУ“ верује свега 23,3 одсто испитаних грађана, док 51 проценат мисли да се то никада неће догодити. Као и у ранијим истраживањима апсолутна већина грађана (84,2%) противи се уласку у НАТО, а око 80 процената (78,7%) против је увођења санкција Русији.