Прочитај ми чланак

Истраживање: Опозиција добија Београд, СНС и СПС у збиру не могу прећи 40 посто

0

Опозиција математички и аналитички добија изборе у Београду 17. децембра, док владајућа коалиција СНС-СПС не може да пређе ни 40 посто у главном граду, рекао је у емисији "Утисак недеље" Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, политички аналитичар, истраживач јавног мњења и кандидат на листи Народне странке за парламентарне изборе.

Вукадиновић тврди да је могуће да неко од кандидата опозиције након избора преузме функцију градоначелника Београда.

– СНС и СПС у збиру не могу прећи 40 посто у Београду… Ако сви они који кажу да су опозција и да гласају за опозицију изађу и гласају, и ако ти за које гласају буду опозиција и после 17. децембра, ја мислим да су ти избори математички и аналитички решени – објашњава Вукадиновић и позива све опозиционе бираче да заиста изађу на изборе и гласају, а не да се ослањају на позитивне предвиђене исходе.

Вукадиновић каже да су сада иста методологија, испитаници и анкетари у истраживању дали другачији налаз него пред прошле изборе.

– Показује се тренд пада владајуће коалиције од пет до седам посто. Што значи да су они у збиру на парламентарним изборима прошли пут имали 55 посто, сада је тај збир на републици 47, 48 посто. То је страшан пад, а на граду неће бити мањи пад него у Републици… Уз неку зону грешке они тешко могу преко 43 посто у Београду – навео је Вукадиновић.

Јако је лоше, сматра Вукадиновић, и последњих година се интезивирала та политика, демагогија да је држава једнако партија, а партија једнако човек.

– Оно чиме Вучић покушава да стабилизује рејтинг јесте да истура себе као тему кампање иако није кандидат ни за шта на овим изборима. Он се намерно истура јер рачуна да ће тако највећи резултат постићи и то се види и у истраживањима из одговора неких људи „каква странка, бакрачи, СНС – Вучић, ја сам за Вучића“. Када их питате шта мислите о томе и томе, они кажу „ма не знам ти ја о томе, како Вучић каже“ – каже Вукадиновић и наводи да друга ствар коју Вучић ради јесте узурпација и свођење свих институција на једну странку.

Вукадиновић каже да су му и неке колеге из истраживачких табора, које су наклоњеније владајућој странци, рекле да Народна странка може бити позитивно изненађење на овим изборима.

– Ја сам на листи Народне странке зато што подржавам ту политику, зато што видим најближу апроксимацију онога што је некада био ДСС Војислава Коштунице, зато што се у тој странци налазе моји пријатељи и саборци и можда најважније, странка се најискреније залагала за уједињење националног блока. То су разлози, а не зато што кидају у рејтингу – објаснио је Вукадиновић.

На питање ко од опозиционих странака не прелази цензус, Вукадиновић каже:

– Са становишта анкете, анкета не зна шта је цензус, она зна шта су проценти и шта су гласови. То што је нашим актерима, публици, новинарима јако битно да ли неко има 2,5 или 3,5 посто, то је са становишта исраживања у зони статистичке грешке. Између 2,5 и 3,5 је минимална разлика, кад је реч о резултату СНС-а или велике опозиционе групације, ту је и два посто ако одете горе или доле, одличан резултат – каже Вукадиновић и наводи да верује да ће у Београду све опозиционе листе прећи цензус.

Три кључне теме које се појављују у истраживањима су саобраћај, загађење и корупција.

– Ко реши то, или ко најкредибилније делује да ће да реши те проблеме, тај ће добити изборе. Што се тиче власти, они ће исто или и више обећати, али они су деценију имали на располагању и зато то код грађана одлучује изборе – објашњава Вукадиновић.