Прочитај ми чланак

Истрага против 10 званичника Српске листе због непријављивања имовине

0

Агенција за борбу против корупције у Приштини отворила је истрагу против десет функционера Српске листе због непријављивања имовине.

Агенција тренутно води истрагу против пет актуелних посланика Српске листе, а то су Верица Ћеранић, Зоран Мојсиловић, Љубинко Караџић, Славко Симић и Игор Симић, преноси РТС писање Коха диторе.

Из агенције су рекли да ће се фокусирати на њихове вишеструке функције унутар тзв. косовског система.

Посланик и члан Одбора за буџет, рад и трансфере Верица Ћеранић је најмање до краја прошле године била на функцији директора Завода за запошљавање на Косову и Метохији.

Посланик Зоран Мојсиловић је у међувремену постао и директор Спортског центра у Северној Митровици и наставник Факултета за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу, што је и навео у антикорупцијској пријави.

Име Зоран Мојсиловић се појављује и на званичном сајту факултета фсфв.пр.ац.рс а постојање овог факултета није предвиђено Законом о образовању у косовским општинама које су дале проширене надлежности и законитост Универзитету у Северној Митровици.

Антикорупцијски се истражује и бивши председник општине Штрпце Братислав Николић, који је, како је Радио Слободна Европа известила у августу прошле године, и градоначелник паралелне општине Штрпце. Он је и један од 10 ухапшених 21. децембра прошле године, које тужилаштво сумњичи да је противзаконито прибавио милион евра за бесправну градњу у општини коју је водио.

Агенција истражује и актуелног градоначелника Северне Митровице Милана Радојевића и градоначелника Лепосавића Зорана Тодића. Тодић је градоначелник Лепосавића у оба система, док је Радојевић градоначелник Северне Митровице и обавља функцију у Пензионом фонду Србије.

У међувремену је пријављено да је Славко Симић био на функцији начелника митровичког округа до августа 2021. године, наводи се на званичном сајту Канцеларије за Косово и Метохију, а Игор Симић је директор канцеларије ПИО фонда Србије за Косово и Метохију.

На листи Агенције је и бивши народни посланик и бивши министар Министарства локалне управе Иван Тодосијевић, који је у време када је био на функцији посланика обављао функцију председника паралелне општине Звечан.

Десети је министар за заједнице и повратак Горан Ракић, који је и директор општинског предузећа „Стандард“ регистрованог само у Србији.

Коха диторе преноси да Агенција води истрагу за непријављивање прихода/имовине и функција, али да упркос извештајима није обрађивала ниједног високог званичника који обавља функције на КиМ и у централној Србији.