Прочитај ми чланак

Исмевање институција: Док полиција трага за доказима, Вучић их има, али не да

0

Полиција и даље, према речима министра Александра Вулина, прикупља доказе о прислушкивању председника Србије Александра Вучића, који је о тој афери сам обавестио јавност. Данас, сам председник каже да доказе има, али да их неће дати. За то време, из тужилаштва, по правилу нико се не оглашава. Уз то, нико још увек није ухапшен, сазнаје Н1. Да ли се у српским безбедносним круговима десио катастрофалан пропуст или је читав систем урушен до непоправљиве мере?

Прислушкивање председника Вучића главна је тема за врх власти већ данима. Први је у јавности о томе говорио управо Вучић и рекао да га је прислушкивао део домаћег безбедносног сектора. Како Н1 сазнаје, за тај случај још нема ухапшених. А најјачи доказ о прислушкивању поседује, како и сам каже, опет Вучић.

Printskrin: TV B92

„Имам своје прислушкиване разговоре, дакле, имам звоно кад звони, са све завршетком разговора и тако даље, које ја чувам и никада вам нећу дати, зато што нећу да рушим своју државу“, изјавио је председник.

Док Вучић крије доказе, да не би, како каже, рушио државу, министар полициије Александар Вулин покушава да дође до доказа и открије ко су рушитељи председника. „Када будемо имали коначне резултате и када се будемо обратили надлежним правосудним органима, онда ћемо моћи да говоримо о мотивима и о ономе шта се десило“, наводи министар унутрашњих послова.

Упркос томе што је истрага још у току, један од најближих председникових страначких сарадника Владимир Ђукановић, јавно упире прстом у сумњива лица: „Нема никакве дилеме да се ради о људима из полиције, јер и полиција има могућност прислушкивања, али њих нико не може да контролише“.

Катастрофалан пропуст или злоупотреба система?

Ипак, највише података о завери око Вучића имају провладини таблоиди. Наводе да су телефонске разговоре Александра Вучића домаћи шпијуни тајно слушали годину и по дана. Имају и списак прислушкиваних, међу којима су, чланови председникове породице, али и директор Безбедносно информативне агенције Братислав Гашић.

Ако су те информације тачне, онда је реч о огромном пропусту безбедносних служби, каже новинар Вук Цвијић.

„Ако је он годину и по прислушкиван, ако је прислушкиван и шеф БИА, то је катастрофалан пропуст. Ако није истина, онда се систем злоупотребљава. Ако је све истина, онда је систем урушен и то је још и горе“, истиче Цвијић.

Према писању провладиних таблоида центар за праћење био је у згради Министарства унутрашњих послова, а посебна апаратура набављена је у тајности. О случају прислушкивања председника Србије Тужилаштво, иначе надлежно за сваку истрагу, ћути.