Прочитај ми чланак

ИНСЦЕНИРАН СЛУЧАЈ „ГАЗИВОДЕ“ Упад, хапшења, шетња, претње и деманти, протести…

0

О дешавањима на северу Косова и Метохије, конкретно језера Газиводе, из различитих извора су све време стизале опречне информације...

Србин. инфо је међу првима јавио од извора са лица места, а потом и режимски медији, да су специјалне јединице косовске полиције “заузеле језеро Газиводе“.

Неколико десетина косовских специјалаца упало у Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку и заузели вештачко језеро и хидроцентралу Газиводе, али је потом саопштено да они не контролишу саобраћај, не заустављају путнике и нема их око бране Газиводе нити хидроелектране.

Потом су се пренеле информације да је стигла наредба да се борбена готовост припадника Војске Србије подигне на највиши ниво, “због напада на Србе на северу Космета“, а то је наређено и припадницима полиције, уз шта је министар Небојша Стефановић додао и да су “ухапшени Срби“.

Око 13 часова се појавила вест и да су припадници специјалне јединице РОСУ, наоружани и са фантомкама опколили објекат Центра за спорт и културу и Црвеног крста на језеру Газиводе, а радник обезбеђења Немања Миловановић, који је био унутар објекта рекао да не зна разлог због којег су они ту.

Ситуација није постала много јаснија ни када се директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић обратио, како је рекао ”домаћој и међународној јавности у име Републике Србије”.

Уз формулацију да су “терористи напали и преузели језеро Газиводе”, Ђурић је истакао да је то урађено са циљем да се председник самопроглашене државе Косово Хашим Тачи “прошета”.

Драматичан сценарио је оповргао председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, који је на РТС изјавио да специјалне јединице косовске полиције нису заузеле акумулационо језеро Газиводе, већ да само обезбеђују трасу којом треба да прође делегација на челу са Тачијем.

Ипак, свог партијског колегу је демантовао Марко Ђурић, на новој ванредној конференцији за медије, када је прочитао и имена особа за које тврди да су ухапшени.

Све је постало много јасније када су се појавили извештаји шиптарских медија о дневним активностима шефа привремених институција у Приштини – после обиласка граничног прелаза Брњак, полиције и царине, у повратку је “свратио” и до Газивода.

Агенције су пренеле и да је Тачи на језеру провео петнаестак минута, “прошетао се браном” и “провозао језером”, попио кафу.

Подсетимо, тај Центар у Зубином потоку је током недавне посете обишао и председник Србије Александар Вучић, као и језеро Газиводе.

Док је Тачи у “обиласку” и шетњи, у Приштини се одржавају велики протести опозиције против Тачијеве идеје корекције граница, коју је предложио у оквиру дијалога Београда и Приштине око решавања косовскометохијске ситуације.

На крају се огласио и Тачи, главни актер овог дешавања, који је истакао да је „имао част да прошета по северу Косова, да чамцем обиђе Газиводе који су на територији Републике Косово.