Прочитај ми чланак

Инфраструктуру Вучић користи да скрене пажњу са других тема

0

Инфраструктура, на коју се фокусирала већина медија у Србији, није била у центру пажње посете председника Александра Вучића Бриселу, већ је то био покушај да се преусмери пажња са других тема, написао је новинар Еурацтив Георги Готев за тај портал, на основу разговора са анонимним изворима.

Вучић је јуче током посете Бриселу, између осталог, истакао подршку ЕУ изградњи брзе пруге у југоисточној Србији, ка граници са Саверном Македонијом, а на ову тему се фокусирала већина медија.

Ово је, међутим, била само једна од тема разговора, које је и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен набројала на Твитеру након састанка. Она је написала да су теме разговора биле „борба против KОВИД-19, економски опоравак, приступни процес Србије где је потребан напредак у области владавине права, дијалог Београда и Приштине и железничка линија Београд-Северна Македонија, коју је ЕУ спремна да подржи“, преноси Еуропеан Wестерн Балканс (ЕWB).

Како пише Готев на основу разговора са анонимним извором, агенду су састављале обе стране, а током Вучићеве посете, српска страна фокусирала се на сопствени приоритет, као да су друге теме нерелевантне.

Он додаје да је прича о прузи можда била диверзија, јер тај пројекат, који је предвиђен Економским и инвестиционим планом за Западни Балкан, није још одобрен нити је прошао кроз европске институције.

– Још један извор, који је желео да остане анониман, рекао је да је комесар за проширење Оливер Вархељи прекршио правила тако што је хвалио Вучића, што је било у несагласју са остатком колеџа (европских комесара) – пише Готев.

Овај извор наглашава да је Вархељи изнео споран аргумент да је секретеријат Венецијанске комисије, а не експертски комитет, изнео позитивно мишљење о предстојећим уставним променама у Србији.

– Виктор Орбан и Вархељи су Вучићеви консиљери у ЕУ… У реалности, уставне промене додатно умањују независност судства и осиромашују демократију у Србији – навео је овај извор, бележи Готев.

Овај извор је навео да Вучић такође обећава званичницима ЕУ да ће реструктурирати Србијагас, који се бави транспортом и маркетингом руског природног гаса у Србију, и да ће то представити као велику борбу против Путина, док је у реалности реструктуирање обавеза коју је Србија преузела у оквиру свог чланства у Енергетској заједници, по чијим правилима је Русија већ пристала да послује са ЕУ.

– Дакле, туга где год да погледате, а (Високи представник ЕУ) Борељ пристаје на игру јер се надају да ће Вучић једног дана нешто испоручити око Косова – навео је овај извор, закључује Георги Готев.