Прочитај ми чланак

Игре без граница: Чак и Чеда и СНС могу заједно када је власт у питању

0

р1(Блиц)
При формирању коалиција граница нема, „сви могу са свима”, па тако могу да се удруже и странке из два супротна блока, левице и деснице. То показује да на српској политичкој сцени влада конфузија, недоследност и дезоријентисаност, у којој бирачи немају јасне вредносне критеријуме на основу којих би се опредељивали.

Расим Љајић, председник СДПС и министар трговине и телекомуникација у Влади Србије, подсетио је јуче да су коалицију на локалном нивоу, у Новом Бечеју, чак направили Српска напредна странка и Либерално-демократска партија, што, како каже, показује да граница нема. Он, међутим, упозорава и да то није добро у идеолошком смислу, јер се брише граница између левице и деснице.

Љајић очекује да ће после следећих избора део малих странака нестати са политичке сцене, да ће опстати ДС и СПС, док ће се остали борити за цензус.

Аналитичар Дејан Вук Станковић примећује да су главни критеријуми за склапање коалиција везани за ускостраначке интересе, а не за идеолошке принципе, који у први план избијају само у време изборних кампања, али суштински не утичу на вођење политике.

р2– То ствара конфузију и дезоријентисаност на политичкој сцени, јер не постоје никакви вредносни критеријуми за које би бирачи могли да се ухвате. Свако може да буде и десница и левица – каже Дејан Вук Станковић.

Он сматра да је процес нестанка оштрих идеолошких граница започео још у време мањиске владе Војислава Коштунице, која је поуздану подршку имала у СПС-у, настављено владом ДС и СПС из 2008. године, која је зачињена и Декларацијом о националном помирењу, да би формирањем СНС нестала и подела на антиевропске и проевропске странке. То је, како каже, нарочито јасно после промене косовске политике.

Бојан Ђурић: ЛДП не збуњује бираче

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић не мисли да та странка збуњује бираче и оцењује да није реч о губитку идеологије.

– Ми смо били у праву, од Косова до економије, остали са закашњењем то неуспешно копирају, па изгледа да су данас сви слични. Није ми чудно да ЛДП није свуда у коалицији са ДС. ДС себе прецењује. ЛДП и даље има своју чврсту политику, немамо обавезу према било коме и тако одлучујемо о коалицијама – каже Ђурић.

Јадранка Јоксимовић: Разлике се виде само у резлтатима

Чланица Председништва СНС Јадранка Јоксимовић каже да програмске разлике постоје, али да оне „нису толико видљиве на папиру колико у ономе што раде”.

– Много важније од написаног јесте да ли су ти програмски циљеви и остварени. Кроз реализацију се види и да ли су неке у претходних 10 или 20 година само злоупотребљавале прокламоване циљеве које потом нису остваривале – каже она.

За сарадњу са ЛДП каже да су коалиције на локалу специфичне и не одражавају увек генерални правац на нивоу репуб