Прочитај ми чланак

И ТРИ (ВУЧИЋЕВА) СРБИНА у шиптарској окупаторској влади Косова

0
Бранимир Стојановћ и Алекандар Јаблановић

Бранимир Стојановћ и Алекандар Јаблановић

Окупаторска шиптарска Скупштина Косова изабрала је данас нову окупаторску владу у Приштини, чији је председник, лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа, док су три места припала Србима.

ПРИХВАТАМ У ИМЕ СПОРТА И СРБИЈЕ: Дивац се сложио са пријемом Косова у МОК

Олимпијски комитет Србије, на чијем је челу Владе Дивац, невољно је прихватио пријем Косова у Међународни олимпијски комитет, потврдио је председник те организације Томас Бах. Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах потврдио је да је Олимпијски комитет Србије (OKC), иако невољно, прихватио пријем Косова у МОК и да није упутио званичан протест.

Изабрана су тројица заменика премијера, међу којима је и представник Српске (Вучићеве) листе, градоначелник Грачанице, Бранимир Стојановић.

За нову шиптарску владу гласало је 73 посланика, док је 38 било против, а два су била уздржана од 115 присутних. Одмах по завршетку уводног излагања, чланови окупаторске владе су положили заклетву у парламенту.

Иса Мустафа представио је чланове свог окупаторског кабинета. Његови заменици су Хашим Тачи, он је уједно и министар спољних послова, Кујтим Саља и актуелни градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић.

Министар дијаспоре је Ваљон Мурати, министарка вез портфеља је Едита Тахири, министар за економски развој је Блеранд Ставиљеци, док је министар пољопривреде Мемљи Краснићи. Министар Образовања је Арсим Бајрами, министар правде је Хајредин Кучи и министар европских интеграција је Беким Чолаку.

Министар просторног планирања је Ферид Агани, министар полиције је Скендер Хисени, министар здравља је Имет Рахмани, министар индустрије и трговине је Хикмете Бајрами, министар безбедносних снага је Хаки Демоли, министар културе и спорта је Кујтим Шаља , министар за социјалну политику и рад је Арбан Абраси, министар финансија је Авдуљах Хоти, док је министар инфраструктуре Луфти Жарку.

Министар за локалну самоуправу је Љубиша Марић, док је министар за заједнице и повратак Александар Јаблановић.

Шта пише у коалиционом споразуму Српске листе, ДПК и ДСК

Представници Демократске партије Косова (ДПК), Демократског савеза Косова (ДСК) и Српске листе потписали су Коалициони споразум о начелима за формирање окупаторске шиптарске Владе Косова у којем је предвиђено стварање Асоцијације српских општина у року од три или најкасније пет месеци од потписивања споразума.

У споразуму се тражи „посебан третман прошлих и будућих приватизација у општинама са српском већином на Космету, са посебним освртом на пољопривредна удружења“.

НЕДОУМИЦЕ

Српска јавност с правом се пита да ли је добра одлука од стране косметских Срба да се прикључе окупаторској шиптарској влади Косова, на територији која је Србији насилно одузета после НАТО агресије (1999) .
Поставља се и у јавности питање да ли тренутна власт тежи ка Европској унији без Косова и Метохије.

„Повратак протераних Срба и неалбанаца уз безбедносне гаранције владе и премијера“, је четврта тачка тог споразума, док је пета тачка повратак и заштита узурпиране имовине Српске православне цркве.

Према коалиционом споразуму, Српска листа ће имати једног заменика премијера (Бранимир Стојановић), Александар Јаблановић ће обављати функцију министра за повратак док ће Љубомир Марић бити задужен за локалну самоуправу.

Српска ће имати и првог човека у канцеларији за заједнице при кабинету косовског премијера и места шест заменика министара.

Споразумом је такође предвиђено да ће окупаторске шиптарске агенције Владе и Скупштине Косова на позицијама предвиђеним за српску заједницу, претрпети измене уз сагласност Српске листе, као и да ће успостављање летова и железничке линије на релацији Београд-Приштина бити приоритети у техничким разговорима између Приштине и Београда.

Предвиђено је и да припадници српске заједнице имају позиције заменика шефова у окупаторској Полицији Косова у складу са законом.

Споразум су потписали председник ДПК Хашим Тачи, лидер ДСК и окупаторски шиптарски премијер Иса Мустафа и Александар Јаблановић испред Српске листе.

(Агенције, Србин.инфо, фото: Ким радио)