Прочитај ми чланак

ПРИХВАТАМ У ИМЕ СПОРТА И СРБИЈЕ: Дивац се сложио са пријемом Косова у МОК

0

vlade-divac

Олимпијски комитет Србије, на чијем је челу Владе Дивац, невољно је прихватио пријем Косова у Међународни олимпијски комитет, потврдио је председник те организације Томас Бах.

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах потврдио је да је Олимпијски комитет Србије (OKC), иако невољно, прихватио пријем Косова у МОК и да није упутио званичан протест.

„Није било формалног протеста. Консултовали смо се са Олимпијским комитетом Србије и другим заинтересованим земљама у региону поводом овог питања“, рекао је Бах.

Он је нагласио да је председник ОКС Владе Дивац изразио своје незадовољство одлуком да Косово буде примљено у МОК, али да је прихватио ту одлуку „у интересу спортиста“.

„Ово ми је прилика да се јавно захвалим господину Дивцу на његовом истинском спортском понашању и на чињеници да је ставио индивидуалне интересе иза интереса спортиста Косова’, рекао је Бах.

Косово је данас примљено у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета (МОК), што значи да ће моћи да учествује на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године.

 

Председник Косовског олимпијског комитета Бесим Хасани захвалио је српским колегама из Олимпијског комитета Србије „на њиховом пријатељству, а свим међународним партнерима на подршци“, пренео је АП.

МОК је започео разматрање захтева Косова за пријем пре пет година, годину дана пошто је та јужна српска покрајина 2008. самопрогласила независност.

Косово је признато од 108 земаља чланица Уједињених нација, али не и од Србије.

Олимпијски комитет Србије уложио је у октобру протест МОК-у због најаве пријема Косова у пуноправно чланство те организације.

 

РТС