Прочитај ми чланак

„И Србија се наоружава: Морамо бити спремни, ако крену на нас“

0

nora

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић најавио је модернизацију оружаних снага, укључујући набавку два вишенаменска хеликоптера, хаубица „нора“ и оклопног возила „лазар“, те истакао да Србија мора да развија системе који могу да изврше удар на туђу територију.

– Угрожавање безбедности и потенцијална агресија на Србију кренули би из неке од земаља у окружењу. Надамо се да то неће бити, али војничко размишљање мора нас водити ка томе да у заштити интегритета имамо снаге и способности да узвратимо удар на територију земље агресора – рекао је он.

Говорећи о учесталим најавама наоружавања Оружаних снага Хрватске, Диковић је рекао за РТС да је право сваке земље да опрема своје оружане снаге у складу са својим проценама и циљевима.

– Па, ево и ми се наоружавамо. И ми развијамо средства и системе, исто тако великог домета. Неко може рећи да се Србија наоружава да би угрозила безбедност неке земље у региону, а то у ствари није тако. Србија данас није опасност за било коју земљу и ја тако тумачим наоружавање Хрватске – рекао је Диковић.

Диковић је истакао да војска прати ситуацију у свету, посебно на Блиском истоку, и да је спремна да реагује на било какву терористичку претњу, али и да треба више пажње да обрати на корене тероризма.

Он је оценио да на међународној сцени има много агресивности и истакао да све оно што је спорно треба решавати дијалогом.

– То је у 2015. години и годинама уназад показала и Република Србија где смо дијалогом дошли до решења која су била на ивици сукоба или су могла представљати опасност по Србију – рекао је Диковић.

Модернизација наоружања

Диковић је подсетио да је Влада Србије у 2015. години обезбедила средства за куповину два вишенаменска хеликоптера и да се њихова испорука очекује у првој половини 2016. године. Он је додао да се војска модернизује у складу са плановима и да се то сада ради по плановима до 2020. године, а да се ради на плану модернизације до 2025. године.

Навео је да је због рестриктивног финансирања војска одлучила да прво модернизује постојеће наоружање, затим да развија наоружање у сарадњи са домаћом одбрамбеном индустријом и да на крају купује наоружање на тржишту.

„Набављате хаубице и оклопна возила! Немојте да кукате кад почнемо и ми!“
– Посебна пажња биће посвећена опремању снага за хитно реаговање – рекао је Диковић.

Он је напоменуо да ће Војска Србије у 2016, 2017. и годинама иза извршити и завршити модернизацију система ПВО „куб“, модернизацију станица за вођење ракета за ракетне системе, самоходне хаубице „СОРА“ калибра 122 милиметара, као и артиљеријске муниције и ракета већег калибра.

– Истичем опремање са вишенаменским оклопним возилом „лазар“, са ракетним системом „морава“ и ових дана уводимо на верификациона испитивања топ хаубицу „нора“ калибра 155 милиметара. Увођење у наоружање школског авиона „ласта“ очекује се у 2016. години – рекао је Диковић.

Srna