Прочитај ми чланак

И ова изборна кампања пролази без сучељавања: Вучић 10 година избегава дуел

0

Судећи по стању у медијима изборне кампање готово да нема, а свако ко се понадао да ће макар пред ове изборе имати прилике да види сучељавање мишљења различитих политичких опција грдно се преварио. Сценарио у којем ставове размењују, на пример, председнички кандидати Александар Вучић и Здравко Понош или предводници градских листа и кандидати за градоначелника Београда Александар Шапић, Владета Јанковић и Добрица Веселиновић остаје у домену научне фантастике. Оваква ситуација, према мишљењу саговорника листа Нова, одговара искључиво власти, јер се тако гуши дијалог, убија демократија и на послетку додатно поларизује друштво на грађане једне и друге Србије.

Изборни циклуси се смењују, а јавност упорно остаје ускраћена за могућност да у директном преносу чује мишљења представника различитих политичких опција. Позива на сучељавање са једне стране готово је исто као и позива на полиграф са друге, али све остаје само на томе.


Власт Српске напредне странке и Александра Вучића пуних 10 година избегава сваки вид сучељавања. Исто толико је прошло и од тренутка када је актуелни председник Србије последњи пут био у телевизијском студију са неким од својих политичких противника. Раније се правдао тиме да су председнички дуели резервисани за други круг председничких избора, а последњих неколико година на сам помен дуела, Вучић понавља – може, али само ако наспрам мене седну бар петорица.

Међутим, никако да седне с њима за сто.

Резултат је да дијалога у Србији нема, а с обзиром да је до избора мање од месец дана, све су прилике да нећемо имати ништа налик томе ни у овом изборном кругу.

Уништавање демократије

Директор Центра за практичне политике Драган Поповић каже да је избегавање било каквог сучељавања са опозицијом, сада већ постала пракса власти.

“Власт врло дуго избегава било какво смислено сучељавање са опозицијом. Осим оног замазивања очију европским прредставницима са оном бесмисленом емисијом на РТС, у коју шаљу најгоре од најгорих. Са циљем да се убије свака идеја јавног дијалога. А јавни дијалог је суштина демократије. Ако обесмислите дијалог уништили сте и демократију, а то је изгледа циљ Александра Вучића”, каже Поповић за лист Нова и додаје:

“Тако се јача његова аутократија, а људи наводе да презиру демократију, да им то не буде важна вредност”.

Иза свега, каже Поповић, стоји страх.

“Али не страх од противника, већ од саме идеје да са неким укрстите аргументе. Неће да дозволе да сучељавање ставова постане нормална ствар, јер из тога може свашта да узађе. У Србији имате зато имате само најогољенију пропаганду”, закључује Поповић.

Због тога су на губитку грађани, али и медији којима се ускраћује могућност да раде оно што би требало да буде њихов посао.

Политиколог Бобан Стојановић каже да је ово било и очекивано.

“СНС бежи од тога већ годинама, од било какве дебате и није се могло очекивати ништа другачије ни ове године. Они имају два модела, један је пропагандно величање Вучића, а друго је сатанизација опозиције и то кроз своју медијску манипулацију раде ево већ 10 година. Додатно, уз машинерију на терену и уцењивање бирача и функционерску кампању – то су њихови механизми владавине. Тако да свакако ова ситуација одговара власти, али није се могло очекивати да буде другачије. Додатно је питање Украјине скрајнуло скоро све друге теме у Србији, па се и она користи у кампањи пуном паром од стране власти. Али то су све разлози због којих Србија одавно није демократија, само још један доказ у прилог томе”, закључује Стојановић.

Подела на прву и другу Србију

Директор телевизије Н1 Игор Божић за новине Нова каже да и даље гаји наду да ће власт у фото финишу променити мишљење.

“Ми се, ипак, надамо да ће се то променити макар у последњој недељи пред изборе. Да ћемо имати некаква сучељавања различитих ставова у самом фото финишу. Уколико тога не буде, то је врло лоше свеукупно за плурализам у Србији. Представници власти континуирано не долазе на Н1, не желе да улазе у дебате. Последњих седам година, можда су свега неколико пута прихватили позив да буду гости Н1, од тога једном или два пута у политичком дуелу”, каже Божић.

Циљ је врло јасан, сматра он.

“На тај начин покушавају да нас окарактертишу као опозициони медиј и да европским представницима презентују као једну балансирану слику, где имате прорежимске и проопозиционе медије. То је врло уочљив утицај власти на медије са националном покривеношћу и установљени метод притиска на медије, који постоји уназад сигурно осам година. Зато смо принуђени да власти постављамо питања једино на њиховим конференцијама за новинаре, јер једино ту добијемо прилику да питамо оно што нас занима”, наглашава директор Н1 телевизије.

Божић каже да се на овај начин полатизују и грађани Србије.

“Грађани су на овај начин ускраћени и поларизовани. Власт тако креира слику јавног мњења какво њима одговара и каже ово је једна Србија, а оно је нека друга Србија. Притом је прва доминантна, а ова друга мања и не залаже се за јединство”.