Прочитај ми чланак

И Хаљими верује премијеру Дачићу

0

Бујановац – Риза Хаљими изјавио је да очекује да се у решавање проблема Албанаца на југу Србије, поред представника Координационог тела, укључе и надлежна министарства.

Хаљими је, након састанка представника Албанаца из Прешева и Бујановца с председником Координационог тела за југ Србије Зораном Станковићем у канцеларији ОЕБС-а у Бујановцу, новинарима рекао да је било речи о конкретним проблемима из свих животних области и да је задовољан разговором.

„Што се тиче економског развоја тражили смо да нам се каже зашто Прешево и Бујановац нису укључени у претприступне ИПА фондове ЕУ и зашто нема сарадње са Македонијом, када таква сарадња постоји и са Босном и са Хрватском“, казао је Хаљими.

Желимо да знамо шта је с Коридором 10 који пролази кроз општине Бујановац и Прешево, а чија се изградња, иако је свечано отворен пре четири године, не приводи крају, рекао је републички посланик. 

Према његовим речима, један од захтева које су Албанци поставили јесте законско регулисање функционисања Националног савета Албанаца. 

„Ако Влада Србије и локалне самоуправе наставе опструкцију и не спроводе законе када је реч о раду Националног савета Албанаца, његово функционисање у Бујановцу и Прешеву ће бити доведено у питање“, рекао је Хаљими. 

Хаљими је рекао да очекује озбиљнији приступ Владе Србије у решавању проблема Албанаца на југу Србије. 

„Склон сам да поверујем у озбиљнији приступ Владе Србије у односу на претходне периоде“, рекао је једини албански посланик у Скупштини Србије.

Станковић задовољан сарадњом с представницима Албанаца

Председник Координационог тела Зоран Станковић изразио је данас задовољство зато што се разговор с представницима Албанаца из Прешева и Бујановца, с којима је разматрао проблеме породилишта, образовања и покретања производње, води у оквиру државних институција. 

„Приоритетна питања су активности на завршетку изградње породилишта, зграде одељења економског факултета из Суботице у Бујановцу, решавање питања стипендија за средњошколце и студенте који ће наредне године уписати тај факултет, покретање производње у фабрикама попут Гумопластика“, казао је Станковић. 

Након састанка у Канцеларији ОЕБС-а у Бујановцу, који је трајао дуже од пет сати, Станковић је рекао новинарима да је договорено да се сва питања изнета на данашњем састанку решавају у оквиру државних органа Србије и да ће се у наредном периоду интензивирати активности на њиховом решавању. 

Станковић је навео да је с представницима Албанаца разговарао о текућим проблемима, односно о питањима која су они поставили у документу упућеном Влади Србије и Координационом телу.

(Бета)