Прочитај ми чланак

И ДАЉЕ СУ НА ФУНКЦИЈАМА Претње смрћу, сексуално узнемиравање, кривична дела…

0

Функционери у државним институцијама представљају и служе народу и требало би да носе одговорност за своја (не)дела, а њихов мандат да се обнавља у складу са заслугама. Ово, ипак, не важи за Милутина Јеличића Јутку, директора "Наменске" Радоша Миловановића, и доскорашњег градоначелника Суботице Богдана Лабана, које ни сва недела која се за њихово службовање везују нису спречила да своју фотељу чувају.

Бившем председнику Општине Брус Милутину Јеличићу-Јутки је на конститутивној седници Скупштине те општине, потврђен одборнички мандат, те ће овај човек познат по сексуалном узнемиравању жена наставити да буде представник народа.

Милутин Јеличић звани Јутка, доскорашњи је председник општине Брус, кога је седам жена оптужило за сексуално узнемиравање. Упркос тврдњама да је узнемиравао више жена, оптужница против Јутке подигнута је само у случају његове бивше секретарице Марије Лукић. којој је послао преко 15.000 СМС порука.

Он је због „полног узнемиравања“ бивше сараднице Марије Лукић 10. јула осуђен на три месеца затвора, али пресуда још није постала правоснажна, те ће упркос овоме Јутка наставити да кроји животе становника у Брусу.

Дугогодишњи председник општине Брус има подужи списак „дела“ која му се приписују. Сумња се да је злоупотребио службени положај при изградњи кућа оштећених у клизиштима 2006, а тада су се њим на тапету нашла још два функционера, те се наводи да су присвојили 223.701 евро. Јеличић је тада негирао све оптужбе.

Јеличић се доводи и у везу случајем бесправног објекта на Панчићевом врху. Министарство грађевинарства је против њега поднело кривичну пријаву у септембру 2018, а случај је преузело Више јавно тужилаштво у Краљеву. Све ово Јеличића, међутим, није спречило да настави да буде на јавној функцији.

Ни директора фабрике „Милан Благојевић – Наменска“ у Лучанима Радоша Миловановића његова недела нису спречила да поново буде постављен на челно место тог предузећа, упркос судском процесу који се води против њега због сумње да је одговоран за тешко кривично дело против опште сигурности.

Наиме, у Основном суду у Ивањици у току је судски поступак против Миловановића и још двојице руководилаца фабрике због сумње да су извршили тешко кривично дело против опште сигурности и изазивање опасности необезбеђивањем мера заштите на раду. Услед овога се 14. јуна 2017. године у фабрици догодила експлозија барута у којој су погинули радници Миломир Миливојевић и Милојко Игњатовић.

Миловановић се налази на челу Наменске у Лучанима од 1982. и ову функцију очигледно не планира да напусти, упркос чињеници да има 76 година. Поред недавних инцидената, важно је знати да је током скоро четири деценије Миловановићевог директоровања, у Наменској страдало 20 радника, а 60 задобило тешке телесне повреде.

Најновија афера која се за Миловановића везује јесте да ће 150 радника „МБ Наменска“ морати на принудни одмор, а потом и на неплаћено због, неповољне економске ситуације услед коронавируса. За то време, према писању локланих медија, Миловановић улаже 250 милиона динара за реконструкцију базена.

У Суботици дојучерашњи градоначелник Лабан, познат јавности одраније када је у јавност испливао аудио снимак на којем се чује како прети смрћу професору Грађевинског факултета Владимиру Половини, изгледа може да ради шта хоће, и то уз подршку Српске напредне странке, чији је члан.

– Још ли те једном чујем, самлећу те као млевено месо. Гркљан ћу ти ишчупати кад га шчепам, као мој питбул ћу ти појести тај гркљан, пи… једна смрдљива. Немој да те сад сагорим. Треба бетонске ципеле да ти дам?

Инцидент у којем је извређан и ишамаран професор Половина, који се одиграо у једном хотелу у Суботици није био довољан да „локални шериф“ буде суспендован и да одговара пред законом, већ је потпуно јасно да ужива потпуну подршку странке, јер се и даље налази на месту градоначелника.

Законске последице по Вучићевог штићеника су изостале – Лабан је избегао суђење пошто је уплатио 100.000 динара на име опортунитета, а Тужилаштво је одустало од даљег гоњења.

Ипак, оно што Лабана највише обележава јесте енормно богаћење током обављања државне функције – за сада без реакције надлежних органа. Иако прима плату од 113.000 динара месечно, Лабан је власник непокретне имовине у Србији и Црној Гори вредне више милиона евра!