Прочитај ми чланак

И Чеси воле Шешеља (Видео)

0

srs1

У мају ове године група чешких патриота организовала је хуманитарну помоћ за Србе на Косову и Метохији. Приликом посете Србији, у седишту Српске радикалне странке у Земуну. примио нас је потпредседник СРС Дејан Мировић. Чешке патриоте су одушевљене чињеницом да тако јака патриотска партија постоји у Србији.

Наравно, највише се диве њеном председнику Војиславу Шешељу. Ова посета је на све нас оставила велики утисак. Уследио је позив представницима СРС да у септембру дођу у Чешку да учествују на световацлавској манифестацији – скупу чешких патриота који се одржава поводом дана државности Чешке.

Наш пријем у СРС је реализован захваљујући активистима Теши Тешановићу и Драгану Пилиповићу. Ја сам контактирао са представницима СРС у име студентског патриотског покрета Црвено-бели, који је био домаћин делегацији СРС у Брну и у име Европског фронта солидарности са Косовом, који је био домаћин делегацији СРС у Прагу. Све у вези посете сам договарао са Тешом Тешановићем, Драганом Пилиповићем и Миљаном Дамјановићем.

На све начине којима располажемо, рекламирали смо долазак СРС у Чешку и позивали људе да у што већем броју дођу на трибине. Обавестили смо и све медије за које знамо да би могли да буду заинтересовани и представнике свих патриотских и антиглобалистичких удружења у Чешкој.

Наше организације, покрет Црвено-бели и Европски фронт солидарности са Косовом, састављене су од младих људи, претежно студената. Једва смо чекали да се упознамо и дружимо са искусним српским националистима, за које смо одавно чули и којима се сви дивимо, јер су др. Војислав Шешељ, Српска радикална странка и целокупан српски народ за нас симбол отпора против америчке хегемоније и глобализма.

Људи су били одушевљени када су чули да делегацију предводи члан руководства СРС, њен потпредседник Зоран Красић, дугогодишњи народни посланик и министар у влади која је предводила Србију у тешким временима НАТО бомбардовања. Једва смо чекали да се упознамо са тако битним и високим политичарем. Наравно, било нам је драго што ћемо имати прилику да се дружимо и са осталим члановима делегације: председником лесковачког окружног одбора СРС Томиславом Љубеновићем, председником омладине СРС у Београду Светиславом Мађаревићем и председником савета СРС за информисање Марком Пауновићем.

Трибина у Брну

Делегација СРС стигла је у Брно у четвртак, 26. септембра око подне. Дочекана је од стране чланова покрета Црвено-бели на челу са председником Adamem Vaňharou.

Од домаћина треба посебно поменути још и Jiříhо Dudákа, који је члан руководства Црвено-белих и руководства Европског фронта солидарности са Косовом. Он је био главни организатор хуманитарне помоћи Србима на Косову прикупљене у мају, а већ годинама је и главни организатор великих протеста које патриотски омладински покрет Радничка омладина сваког фебруара организује у знак подршке Србији под паролом: „Косово је Србија“.

srsstgrСастанку је присуствовао и председник Радничке омладине Erik Lamprecht. Он је направио интервју са председником омладине СРС у Београду Светиславом Мађаревићем.

Студентски патриотски покрет Црвено-бели је једно од најзначајнијих патриотских удружења у Чешкој и најважније патриотско удружење у Брну, а Брно је други по величини чешки град. Главна тема којом се ово удружење бави је заштита и одбрана традиционалних вредности, које су у Чешкој, као и у осталим државама Европске уније, јако угрожене и нестају. Црвено-бели редовно организују трибине на којима углавном наступају виђени интелектуалци, који заступају патриотске ставове. Затим, учествују у организовању протеста, нпр. против ЕУ, против геј параде у Чешкој, против абортуса и против других неморалних појава. Црвено-бели су више пута у знак подршке Србији организовали трибине чија је тема билс српско Косово и Метохија. Званична презентација покрета је на сајту: http://cervenobili.cz/

Главне теме трибине на којој су учествовали представници СРС била је Српска радикална странка, њена идеологија и политика, борба др. Војислава Шешеља пред Хашким трибуналом, антиглобализам, Косово и Метохија, заштита традиционалних вредности и омладина СРС. Зоран Красић је говорио о Војиславу Шешељу, СРС, Хагу, антиглобализму и Косову. Томислав Љубеновић је причао о Косову и Метохији а Светислав Мађаревић о одбрани традиционалних вредности у Србији и активностима омладине СРС. Трибину је посетио велики број слушалаца.

По завршетку, сви учесници су отишли у ресторан у коме је одржана прослава треће годишњице оснивања Црвено-белих. Осим већ поменутог председника Црвено-белих Adama Vaňharu и Jiřího Dudáka, ту су били и члан руководства Michal Ševčík, некадашњи потпредседник једне чешке патриотске партије – Народне странке, која данас више није активна. Са нама су били и главни уредник једног од чешких патриотских сајтова Aleš Hanák и други чланови покрета Црвено-бели.

На прослави смо водили разговоре о политици а све присутне је одушевио Зоран Красић, који нам је причао о разлозима пропадања данашње Европе и о томе колико је лош савремени начин живота и колико је велика грешка то што је Европа напустила Христа.

Трибина у Прагу

Делегација СРС ноћила је код свог главног домаћина Jiřího Dudáka. Сутрадан пре подне смо кренули заједно у Праг. Делегацију СРС је у Прагу дочекао њен домаћин Patrik Vondrák, један од водећих чешких патриота, који стоји на челу чешке секције Европског фронта солидарности са Косовом, која се бави организовањем хуманитарне помоћи Србима на Косову и подршком српском народу у његовој праведној борби за очување Косова и Метохије. Он такође стоји на челу чешке секције Европског фронта солидарности са Сиријом, која се бави подршком Сирији и Башару Асаду. Интернет презентација солидарности за Косово: http://solidarita-kosovo.info/

Делегација СРС се пре трибине у Прагу срела са новинаром и писцем Radimem Panenkou, аутором књиге „Правна тиранија усред Европе“, у којој описује херојску борбу др. Војислава Шешеља да победи антисрпски Хашки трибунал.

Главна тема трибине у Прагу било је Косово и Метохија. Зоран Красић је прво представио политику Српске радикалне странке, а затим је причао о међународној политици према Косову и Метохији. Томислав Љубеновић је повукао паралелу између некадашњег Отоманског царства и САД и доказивао да се САД понашају исто као некада османлије. Светислав Мађаревић је причао о актуелном положају Срба на Косову и о томе како су угњетавани. Овој, веома добро посећеној трибини су присуствовали познати патриотски настројени новинари, интелектуалци, професори и лидери патриотских организација, као и чланови удружења Пријатељи Срба на Косову. На питања посетилаца је одговарао Зоран Красић, који је том приликом одржао ватрени говор против глобализма и ЕУ, којим је одушевио све присутне.

Prag - kosovo je srbsko

Чеси на протесту „Косово је Србија“ | Из архива

Световацлавска манифестација и посета Прагу

Током другог дана посете Прагу, делегација СРС је учествовала у световацлавској манифестацији чешких патриота. Манифестацију је организовала углавном иста група чешких патриота која је током маја организовала хуманитарну помоћ Србима на Косову. Главни домаћин био је Petr Kessner. Ова манифестација се традиционално одржава поводом дана светог Вацлава, који је чешки национални светац. Тог дана се такође слави чешки дан државности. На прослави се окупио велики број патриота.

Организатори су изјавили да им је велика част што је СРС присутна на њиховом скупу, поготово им је било драго што скупу присуствује и некадашњи министар и потпредседник СРС Зоран Красић. Први говорник је био познати чешки професор и новинар Данијел Солис, који пружа јавну подршку Сирији и Башару Асаду, а такође и српском народу. Он је у свом говору пре свега критиковао прозападни режим у Чешкој. Други говорник је био Jiří Fiala, председник К 213 – удружења за заштиту права очева, које се залаже за традиционалну породицу и бори се пре свега за права очева. Критиковао је лоше функционисање судства у Чешкој и то што у Чешкој и другим западним земљама судство дискриминише мушкарце и очеве.

Њему самом је, суд отео дете и био је у затвору из политичких разлога. Трећи говорник био је Адам Бартош, најпознатији патриотски опредељени новинар у Чешкој, који се бави критиком политике Израела и глобализма и залаже се за заштиту традиционалних вредности. Он је говорио да Чешка треба да се ослободи хегемоније Вашингтона и Брисела и да на власт треба да дођу патриоте. Оштро је осудио западни либерализам који је доминантан модел у Чешкој и који уништава сваку нацију. Четврти говорник био је Зоран Красић, који је причао о паралели између светог Вацлава и Војислава Шешеља, о борби за слободу и оштро је осудио запад и ЕУ.Jiří Fiala и Адам Бартош су се после званичног дела манифестације срели са Зораном Красићем.

Уследила је шетња кроз центар чешког главног града, све до седишта владе. Успут су демонстранти узвикивали патриотске пароле, углавном против глобалиста и политике САД и Израела. Једна од главних парола током шетње била је „Косово је Србија“. Следиле су пароле: „Нека иду у пакао САД и Израел“, „Слобода Сирији“, „Слава светом Вацлаву“ и друге. Испред владе је одржан још један говор, у којем су демонстранти осудили прозападни режим у Чешкој. Упутили су поздраве делегацији СРС и рекли да им је веома драго што је СРС присуствовала њиховој манифестацији. Главна порука целе манифестације је била позив у борбу за очување националног идентитета од глобализације која уништава Чешку, као и све друге нације. На једном од најупечатљивијих транспарената је писало: „Косово припада Србима“ и на њему је био насликан и лик Милоша Обилића. Аутор овог транспарента је домаћин делегације СРС Jiří Dudák.

Свим учесницима манифестације, и новинарима и пролазницима је од свега најзанимљивије било присуство српских радикала на скупу. Прилазио им је велики број људи који су желели да поздраве српске радикале и да са њима мало попричају.

О трибини у Прагу је извештавало пуно новинара и текстови су објављени на свим главним чешким патриотским сајтовима. Још више новинара је извештавало о световацлавској манифестацији, коју су снимале и неке телевизијске куће, укључујући и чешку државну телевизију. Вест о манифестацији била је објављена у главним вестима на неким чешким телевизијама. Медији су извештавали о присуству СРС на манифестацији. Организатор манифестације Petr Kessner је за телевизију између осталог изјавио: „Српски народ се никада није предао, не одустаје од свог идентитета, за разлику од Чешке, која нажалост, губи свој национални идентитет“.

Интересантно је да су против ове манифестације у другом делу Прага протестовали левичари и прозападни либерали предвођени главним промотером хомосексуализма у Чешкој Martinem Putnou, који је и сам хомосеxуалац.

После манифестације смо Jiří Dudák и ја водили делегацију СРС у обилазак знаменитости Прага. Наши драги гости били су одушевљени лепотом Прага. Дружење смо наставили уз познато чешко пиво. У недељу смо са делегацијом СРС ишли на ручак код нашег домаћина Патрика Вондрака. После подне је делегација СРС морала да крене на пут за Србију.

Сви ми који смо се срели са делегацијом СРС имамо јако лепе утиске и наше заједничке трибине, као и световацлавска манифестација су прошле максимално добро. Зоран Красић нас је одушевио својим политичким искуством и драгоценим саветима које нам је пренео. Томислав Љубеновић нам је причао како је као добровољац ишао у рат у Хрватску и то нас је одушевило, јер ценимо све хероје који са пушком у руци бране своју отаџбину. На неке чешке патриоте су говори представника СРС на трибинама оставили толико јак утисак, да су рекли да би волели да науче српски језик. Као поклоне од СРС смо добили мајице и беџеве, за које је међу чешким патриотама било веома велико интересовање. Тако ће беџ са ликом др Војислава Шешеља од сада носити и чешки студенти.

На свему бих волео да се, у име организатора трибина и световацлавске манифестације, захвалим пре свега др. Војиславу Шешељу и његовој Српској радикалној странци. Наравно, желим да се захвалим и свим члановима делегације СРС, пре свега господину Зорану Красићу, Светиславу Мађаревићу и Марку Пауновићу.

Желим да се захвалим и члану општинског одбора СРС Теши Тешановићу и председнику омладине СРС у општини Стари град Драгану Пилиповићу. Њих двојица су повезали Српску радикалну странку са патриотским организацијама из Чешке. Захваљујући њима добили смо контакте са вишим функционерима и успели смо да организујемо и наш пријем у СРС у мају и ову посету СРС Чешкој.

Надамо се да ћемо се ускоро поново видети и да ће нам представници СРС опет доћи у посету, да учествују у нашим заједничким акцијама чији је циљ борба за слободу и за очување идентитета и традиционалних вредности наших нација. Такође желимо да што више помогнемо српском народу на Косову и Метохији и да помогнемо Србији у очувању српског Косова и Метохије.