Прочитај ми чланак

Хуља Кристофер Хил: Жао ми је што смо вас бомбардовали, време је да кренете даље

0

Амерички амбасадор позвао је Србију да уведе санкције Русији и оценио да односи Београда и Вашингтона иду у добром правцу.

Односи Србије и САД дефинитивно иду у добром правцу, али остаје још много тога што би требало да урадимо и да надокнадимо оно што смо пропустили, али сам оптимиста јер смо напредовали и треба и даље да напредујемо, рекао је амерички амбасадор Кристофер Хил и позвао Београд да се придружи међународној заједници у осуди специјалне војне операције у Украјини и уведе санкције Русији.

„Разумем да постоји висок ниво фрустрације код Срба због чињенице да се тако дуго чека на чланство у Европској унији, већ читавих 17 година. То је велики извор незадовољства. А када говоримо о Русији и тим емоцијама, схватам да постоји историјска и културна позадина тих односа и осећања. Али људи треба да разумеју да оно што Русија данас ради није у складу с традицијом руског пријатељства. Ово је потпуно другачија ситуација и то морамо схватити. Оно што Русија данас ради суседној земљи је страшно. Русија бомбардује стамбене зграде у којим људи живе просто да би им отежала живот. Док ми овде седимо и причамо, људи у Украјини су жртве бомбардовања, остављени су без струје… Морамо бити искрени и видети шта Русија данас ради и према томе се и понашати. Не кажем да Русија једног дана неће опет бити нормална земља, али она данас то није“, рекао је Хил у разговору за „Српски телеграф“.

Хил је изразио жаљење што је Србија била бомбардована 1999. године, али је оценио да је крајње време да се крене даље.

„Морам да подсетим да се то десило пре 23 године. То је исто као да 1968. причамо о догађајима из 1945. Мени лично је много жао што се то десило у нашој историји и нисам срећан због тога. Али у неком тренутку људи морају да се окрену будућности, да крену даље. Да покушају нешто да науче из прошлости, али не и да буду њени таоци и робују прошлости. Дошао сам овде после 23 године, с очекивањем да много више можемо да урадимо заједно. Делимо неке исте вредности и погледе на свет и мислим да треба пажњу да усмеримо на то, а не на нешто што се десило пре 23 године“, рекао је он.

На питање како је могуће да се поштује територијални интегритет Украјине, али не и Србије, што потврђује и Резолуција 1244, Хил се дипломатски извукао.

„Ако гледате из перспективе историчара, а ви вероватно тако посматрате, онда гледате уназад и размишљате шта је могло да се постигне. Међутим, ако сте дипломата, ви покушавате да гледате унапред, да нађете елементе у данашњем свету и видите како ти елементи могу да се склопе на начин да земље могу заједно да живе. То је мој посао овде и желео бих да развијамо односе између САД и Србије, а имали смо нека добра времена, као и тешка времена, и треба да покушамо да идемо даље. То је оно што покушавам да нагласим“, рекао је Хил.

Коментаришући ситуацију на Косову и Метохији где су Срби данима били на барикадама звог бахатог понашања Приштине, забрану патријарху СПЦ да уђе на КиМ, Хил је рекао да САД подржавају активности ЕУ у процесу дијалога, али и поштовање постигнутих споразума.

„Један од тих споразума који је постигнут јесте да се створи Заједница српских општина (ЗСО). Познато је да Срби тамо живе, да су тамо живели вековима, и веома је важно да док ти Срби на ‘Косову’ тамо живе, они морају знати каква ће бити њихова будућност, на којим основама ће бити организован њихов живот на ‘Косову’. ЗСО је веома важан за њих, он мора да буде адекватно спроведен. Срби који живе на ‘Косову’ морају да осећају да могу да задрже своје везе са Србима у самој Србији, да осећају да могу слободно да се крећу и уз такве проблеме морамо настојати да нађемо решење кроз политички процес. Ја разумем то с барикадама, веома добро разумем да су се те барикаде појавиле као вид протеста због тога како су Срби тамо третирани и знам да је важно скренути пажњу на то“, рекао је он.

Хил, ипак, није имао конкретан одговор на констатацију да се шест међународних споразума везаних за КиМ не поштује, нити се зна који је важећи.

„Када су већ постигнути споразуми у питању, посредници, посебно Габријел Ескобар, као представник Сједињених Држава, јасно су ставили до знања да САД верују да сви споразуми треба да буду спроведени. Ми сад можемо да гледамо уназад и расправљамо ко је крив, али на то бисмо потрошили много времена. Оно што је важно и што је у интересу свих, па и Владе Сједињених Америчких Држава, а ја њу представљам, то је да се крене напред и да учинимо неке нове ствари које ће помоћи да сви наши народи имају бољи живот.
Честитка грађанима Србије

Хил упутио је данас грађанима Србије честитку поводом Нове године.

„У 2023. желим зближавање наших економија и народа који имају много тога заједничког“, поручио је Хил у новогодишњој честитки објављеној на Твитеру америчке амбасаде.

Кристофер Хил је истакао да се он и његова супруга Џули од доласка у Београд крајем марта осећају веома прихваћено и захвалио Србији на указаном гостопримству.