Прочитај ми чланак

Еу извршила притисак на Србију: Дачић спреман да преговара са Приштином

0

Београд – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином, пошто му је европски комесар за проширење Штефан Филе пренео да у том дијалогу, као ни у наставку европског пута, нема нових услова за Србију.

„Комесар филе ми је пренео став да нема нових услова за наставак дијалога и да би дијалог уколико би Србија у њему учествовала био статусно неутралан“, рекао је Дачић новинарима после састана са филеом у Влади Србије.

Осврћући се на помињање територијалног интегритета Косова у стратегији проширења ЕУ, Дачић је рекао да је за Србију у том смислу било важно питање да ли постоје нови услови у процесу евроинтеграција, односно да ли је потребно да Србија за добијање датима отпочиња преговора или чланство у ЕУ на неки начин призна независност Косова.

„Одговор је да нема нових услова, да је реч о условима Европског савета, у којима јасно стоји да је потребно видљиво и одрживо унапређење односа Београда и Приштине и за нас то није спорно. За нас је била спорна реченица о територијалном интегритету Косова имајући у виду да то може да води ка закључку да можда постоје нови услови. А за нас је то неприхватљиво“, рекао је Дачић.

Како је објаснио, уколико су разговори статусно неутрални и без нових условљавања, што је данас потврдио и ШтеФан филе, Србија је спремна на наставак дијалога са Приштином.

Дачић је истакао „видљив напредак“ у односима Београда и |Приштине и нагласио опредељење Србије да је за све боље да се проблеми решавају за преговарачким столом него да било која страна повлачи једностране потезе.

Премијер је поновио да је Србија опредељена за мирно решење свих спорова, за наставак дијалога, као и наставак техничких разговора и примену договора, али и за то да политички дијалог буде на највишем нивоу.

Он је такође нагласио да за Србију није добро и да не прихвата нове услове и додатна условљавања у односу на већ постављене критеријуме.

Према његовим речима, у наредном периоду биће настављено Формулисање јединствене државне политике у чему ће учествовати председник, Влада и парламент. „Наш је циљ да што пре добијемо датум преговора и свесни смо да до тога неће доћи у децембру“, рекао је Дачић и додао да је циљ Владе да у наредној години Србија добије тај датум.

Дачић је рекао да преговори за чланство у Европској унији садрже прилагођавање Србије европским стандардима али да са друге стране садрже разговоре о специФичним ситуацијама битним за заштиту националних интереса у било којој сФери.

„Спремни смо за дијалог с Европском унијом али очекујем да Европска комисија има довољно разумевања за специФичне проблеме Србије, специФичније од других земаља као што је то Косово.Србија не може да прихвати услове који би значили признавање Косова“, поновио је Дачић.

Премијер указао да се очекује наставак дијалога али и подвукао да то мора да буде тимска игра и да је Србија спремна да прихвати те изазове.

 

(Танјуг)