Прочитај ми чланак

ХРВAТСКИ МОДЕЛ: Удрите по џепу лење посланике!

0

Казне за неодговорне посланике који избегавају скупштинске клупе - смањиће им се плате за око 500 евра!

Фото: vukajlija.com

Фото: vukajlija.com

Ове санкције, међутим, бар не још, неће трпети српски посланици, већ хрватски.

Наиме, Хрвати су припремили два нацрта могућег кажњавања посланика који не долазе на седнице и оба се темеље на томе да би онај ко не долази или дође само на једно заседање месечно имао нето плату између 3.000 и 4.000 куна (око 60.000 динара).

Просечно у Скупштини 2,6 сати дневно

У званичној скупштинској евиденцији, о чему је „Aло!“ већ писао, бројни су функционери који се не могу похвалити да су ревносни у парламенту. Функционерка ПСС-а Миланка Карић је апсолутни рекордер међу 250 посланика! Она у 2015. години није потрошила ни секунд времена да би присуствовала седницама Скупштине Србије, што значи да јој је учинак током 104 радна дана био раван нули! Част изузецима, али ни остали посланици не могу да се похвале прошлогодишњом минутажом на седницама. Званична статистика открива да су они током 104 радна дана у сали преседели просечно по 2,6 сати дневно!

Нажалост, не могу ићи испод тога због законских минимума код исплата.

У Србији оваквих званичних предлога засад нема, мада због великог броја посланичких изостанака са скупштинских седница надлежни треба да ставе прст на чело, а народ да се запита коме то плаћа нерад?!

Како још није формиран нови сазив републичког парламента, остаје нам да сачекамо да се саставе, па их онда подсетимо да и наши трибуни донесу сличан акт.

Политички аналитичари сматрају да овај хрватски модел кажњавања треба применити и на српске посланике, од којих неки нису никад ни крочили у Скупштину, а примају и по 100.000 динара месечно!

– Не би било лоше применити такав или сличан систем кажњавања посланика. Санкције највише треба да постоје због оних посланика који немају ни секунд радног времена проведеног у скупштинској клупи. Њима посебно треба ставити до знања да је тако нешто недопустиво. Већина њих посланички мандат посматра као додатак својим активностима.

Међутим, њихов задатак је да служе држави и народу те зато треба да буду одговорни према својој позицији и да поштују грађане који су их изабрали. Осим тога, сам углед парламента се огледа у томе колико га поштују они који учествују у његовом раду. Из тог разлога, место посланика не треба бити препуштено неодговорнима – каже политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

С друге стране, Невен Цветићанин из Института друштвених наука каже да посао посланика није повезан само са седењем у Скупштини, али да „посланички коров“ који ништа не чини треба очистити.

– Није увек истинито да када посланика нема да он не ради ништа. Посланици треба да буду на терену и у контакту са својим бирачима, да саслушају њихове проблеме и потребе, које касније износе парламенту. У корену треба сасећи оне посланике који ни на терену, а ни у скупштинској сали нису активни, јер они су невидљиви, паразити су и потпуно су бескорисни за државу и народ – објашњава Цветићанин.