Прочитај ми чланак

Хрватска ће нам опростити што нас туче!

0

Министар иностраних послова Хрватске Миро Ковач истиче да Хрватска не прети Србији, већ жели, као чланица ЕУ, само да помогне.

– Ми не блокирамо. Хрватска само захтева да Србија у потпуности сарађује са Хашким трибуналом, да себи не приписује, у дугу разумне политике сусдства, да предстваља једну врсту мини-суда за ратне злочине за простор бивше Југославије, као и да се поштују државно утврђена права мањина, а тако и Хрвата – рекао је Ковач за бечки дневник „Пресе“.

Ковач је казао да жели пријатељски однос између Хрватске и Србије, као што је случај између Немачке и Француске, додајући да само тако може Србија постати део европске породице.

Пресуда Шешељу увредљива

Шеф хрватске дипломатије је, говорећи о ослобађајућој пресуди Војиславу Шешељу у Хагу, истакао да је пресуда у првој инстанци била шок и увреда жртвама и њиховим потомцима. Према његовим речима, том пресудом се подстичу сви широм света који подстичу ратове, залажу се за етничка чишћења и заступају полититку насилног померања међународно признатих државих граница.

Он је подсетио да је Трибунал основан пре свега са циљем стварања основа за помирење и савладавања прошлости, али ова пресуда томе, како је констатовао, неће допринети да у Србији, чије је руководство, како тврди, 90-тих година сносило главну одговорност за четири рата на простору бивше Југославије, буде подстакнут разуман процес размишљања.

Ковач најављује да, ако остане при ослобађајућој пресуди, то може релативизовати основне вредности на којима се заснива међународна заједница.

Vesti-online.com