Прочитај ми чланак

ХРВАТИ ХОЋЕ САМО СА ДОДИКОМ, опозиција у Српској у власт би са Бошњацима

0

sarajevo

Председник Републике Српске Милорад Додик и лидер ХДЗ Драган Човић остају при свом договору о формирању власти на свим нивоима.

Они су оценили и да је нови коалициони договор Бакира Изетбеговића са опозицијом у ентитетима неприхватљив и лицемеран.

Наиме, лидери Странке демократске акције Бакир Изетбеговић, Демократског фронта (ДФ) Жељко Комшић,хрватске странке из Федерације БиХ, и опозиционог Савеза за промене из РС, потписали су јуче у Сарајеву документ о заједничким начелима успостављања државне власти. Позвали су и ХДЗ БиХ као легитимне представнике Хрвата да се прикључе овом договору.

То су учинили упркос томе што је СДА претходно разговарао и са СНСД Милорада Додика, као и са ХДЗ, када је начелно договорено да те три победничке странке формирају власт на свим нивоима.

Додик је прокоментарисао нови споразум као очигледан покушај СДА да разбије политичку структуру у Српској и да је дестабилизује.

„Њихово је легитимно право да потписују и сарађују с ким хоће. Познајући начин рада СДА, они у то нису ушли без детаља и чврстих обећања које им СДС, водећа опозициона странка РС, евентуално, даје“, додао је Додик.

Он је навео да је за СНСД било неприхватљиво неколико принципа које је од њих тражила СДА.

„Ми смо рекли да нећемо да бирамо члана Председништва БиХ у парламенту и да не желимо да одвојимо решавање војне имовине од имовине у целини, јер на тај начин желе да се деблокира Акциони план за чланство у НАТО, а високи представник остави трајно у БиХ“, казао је Додик, оценивши да су ту „очигледно мешетарили и многи из међународног фактора“.

Додик је казао и да је лицемерна политика СДА који покушава да „спаси“ СДС и поручио да верује у договор са ХДЗ БиХ, пренео је „Дневни аваз“.

И председник ХДЗ БиХ Драган Човић оценио је непотребним прејудицирањем покушај СДА и ДФ да направе окосницу коалиције на државном нивоу, без обзира ко од Хрвата или Срба има већину, поновивши да странке из Сарајева желе да изиграју договор да у власти буду победници код Срба, Хрвата и Бошњака.

„Очито је да сада њих двојица играју неку игру да се мало ствари заокрену. На састанку СДА и ХДЗ имали смо приступ да утемељимо власт одоздо према горе и да она буде хомогена по структури. Очито је да им је сада тактика мало другачија“, рекао је Човић за Вечерњи лист.

Он је појаснио да је узалуд трошити време на друге коалиције ако Додик успостави власт у следећих петнаестак дана у РС.

„Онај ко има власт у Републици Српској наш је партнер, ко год то био. Сада би бесмислено било без те власти правити неку другу власт, јер бисмо тиме по страни ставили део државе која се зове РС“, казао је лидер ХДЗ.

Човић је као провокацију оценио изјаву потпредседника СДА Бакира Изетбеговића да би било боље да се брине за позицију Хрвата, него да штити челника СНСД Милорада Додика.

Власт у БиХ без Додика, чека се ХДЗ

Лидери СДА Бакир Изетбеговић, ДФ Жељко Комшић и Савеза за промене из РС потписали су у Сарајеву документ о заједничким начелима успостављања власти.

Они су позвали и ХДЗ БиХ као легитимне представнике Хрвата да се прикључе овом договору.

Тај договор је постигнут након што су странке из Сарајева, СДА и ДФ, оцениле да би у власти радије да виде опозициони СДС, него СНСД Милорада Додика, који је победио на изборима у Републици Српској.

Договор о коалицији постигнут је на састанку у Сарајеву након непуних сат и по, под називом „Програмска начела за деловање законодавне и извршне власти у БиХ у мандатном периоду 2014-2018“, пренела је агенција Хина.

Програмска начела потписали су лидери странака СДА Бакир Изетбеговић, Демократског фронта Жељко Комшић и чланови коалиције Савез за промене из Републике Српске, председник СДС-а Младен Босић, Партије демократског прогреса Младен Иванић и Независног демократског покрета Драган Чавић.

Изетбеговић је оценио да је 19 година од потписивања Дејтонског мировног споразума и осам година након почетка реформског застоја у БиХ било крајње време за промену односа садржаног у документу који је вечерас потписан.

Лидер СДС-а Босић рекао је да је време за политички заокрет, заустављање сукоба и провођење реформи у интересу грађана.

„Верујем да ће ово бити почетак нечега новог у односима и да ћемо се окренути проблемима и питањима обичних грађана, да ћемо говорити о незапослености и да је ово на неки начин нова страница у односима“, рекао је Босић на заједничкој конференцији за новинаре.

Комшић је рекао да је потребно да се убрзају еуроатлантске интеграције и промени начин управљања земљом у интересу свих грађана.

Изетбеговић је изразио очекивање да ће документ потписати и друге странке, позивајући пре свега да им се прикључи предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић као легитимни представник хрватског народа у БиХ, чиме би се створио темељ за формирање новог сазива Већа министара.

(Б92)