Прочитај ми чланак

ХРВАТИ БЕСНИ: Ово је срамота, Дража је исти као Хитлер

0

Dragoljub-Draza-mihailovic-Kolinda-Grabar-Kitarovic-Stjepan-Mesic-620x350

Загреб — Након што је данашњом пресудом Врховног суда у Београду рехабилитован четнички вођа Дража Михаиловић, на ову пресуду реаговали су хрватски политичари.

Министар хрватског правосуђа Орсат Миљенић каже да је рехабилитација тешка грешка, иста каква би била да се рехабилитују Адолф Хитлер или Анте Павелић.

Председник ХДЗ-а Томислав Карамарко упозорио је да ће пресуда сигурно утицати на односе две земље, док је бивши председник Хрватске Стјепан Месић одлуку српског суда прогласио правосудним и политичким скандалом

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић саопштила је да је веома непријатно изненађена одлуком суда у Београду.

„Веома сам непријатно изненађена пресудом Вишег суда у Београду о рехабилитацији ратног злочинца Драже Михаиловића и као председница Хрватске најодлучније осуђујем сваки покушај историјског ревизионизма“, саопштила је Грабар Китаровићева.

„Та пресуда не може избрисати злодела четничког покрета, почињена у сарадњи са нацистима и фашистима током Другог светског рата, која су свим народима на овим просторима, донела велике патње и страдања. Остаје и чињеница како је тај покрет доживео свој потпуни пораз у Другом светском рату, али и пре 20 година у агресији на Хрватску“, навела је хрватска председница. Она је додала и:

„Сматрам да, гледајући у заједничку будућност у Европској унији, коначно треба одмакнути од политизировања прошлости, већ историју препустити историчарима“.

Некадашња премијерка Хрватске Јадранка Косор написала је на свом налогу на Твитеру: „Рехабилитацијом четника Србија јасно поручује да јој је до европских вредности као до лањског снега“.

Рехабилитацијом четника Србија јасно поручује да јој је до еуропских вриједности као до лањскога снијега.

„За нас је ова одлука скандалозна. Та земља као да се враћа у прошлост, а не окреће се будућности“, изјавио је у саборски заступник ХДССБ-а Јосип Салапић.

Не би га, каже, чудило да се сутра донесе и одлука да се рехабилитује Војислав Шешељ, који је отворено претио Хрватској, и у смислу територијалних претензија и ратних поклича.

„Мислим да је Србија овим потезом и скандалозном одлуком учинила корак уназад у односима са Хрватском. Очекивали смо да ћемо саветима помагати суседима, али ово што они раде – од Шешеља до овакве одлуке, мислим да та земља утабава пут у прошлост“, казао је Салапић.

Он сматра и како би хрватска дипломатија требало да реагује.

За Драгицу Згребец (СДП) ова је одлука повратак у мрачна времена Републике Србије.

„Имаће значајан одјек на њено приближавање ЕУ, а и у Хрватској изазива, најмање речено, једну нелагоду“, казала је Згребецова.

Председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Томислав Карамарко казао је у четвртак да је пресуда Врховног суда у Београду којом је рехабилитиран четнички вођа Дража Михаиловић лоша ствар која може утицати на односе две земље.

„Рехабилитација Драже Михаиловића није добра, четнички покрет оставио је крвав траг у Хрватској и то ће сигурно утицати на односе две земље“, рекао је Карамарко.

Одлука суда у Београду о рехабилитацији четничког вође Драже Михаиловића правосудни је и политички скандал, саопштио је бивши хрватски председник Стјепан Месић.

„То није никакво исправљање неправди учињених за време комунистичке владавине, него јасно порицање непобитно утврђених историјских чињеница“, истиче Месић.

У регији тај потез затварања очију пред истином о прошлости, који није ништа друго него кобан уступак великосрпском национализму, може имати врло опасне последице, упозорава Месић.

„Он ће несумњиво негативно утицати на започети процес нормализирације и поновног успостављања међусобног поверења и разумевања, а охрабриће и поборнике историјског ревизионизма на другим странама, односно све оне који желе – у злочину – изједначити антифашизам и фашизам, односно победнике из Другог свјетског рата претворити у побеђене, а побеђене у победнике“, каже се у саопштењу.

Министар правосуђа Орсат Миљенић каже да је „апсолутно згрожен“ одлуком београдског суда о рехабилитацији Драже Михаиловића, додајући да је то „велика грешка као што би то била рехабилитација (Адолфа) Хитлера, (Бенита) Мусолинија или (Анте) Павелића“.

Упитан како ће та одлука београдског суда утицати на односе Хрватске и Србије, Миљенић је нагласио да сваки фашизам треба осудити, јер то није добар темељ за грађење будућности.

„Те ствари у свету су већ давно решене и зна се ко је био на страни добра, а ко на страни зла. Отварати то након 70 година је велика грешка јер је четнички покрет направио силно зло грађанима Хрватске“, нагласио је Миљенић додајући и да свака земља сама себи одређује путеве, будућност, циљеве и одређује на чему се темељи.

„За нас је Дража Михаиловић био злочинац и остао је злочинац. Био је фашиста и тачка“, рекао је Миљенић додајући да на Србији остаје хоће ли градити будућност на темељу антифашизма као цела Европа или ће је градити на темељу нечег другог.

 

Б92, ЈУТАРЊИ.ХР