Прочитај ми чланак

Хркаловићка је Вучићев, а не Стефановићев човек

0

Бивши припадник Одељења за тајно праћење МУП-а Милан Думановић, изјавио је синоћ у "Утиску недеље" на телевизији Нова С да је Дијана Хркаловић била избор Александра Вучића јер је она у МУП дошла пре Небојше Стефановића. У разговору за наш портал, Думановић наводи да је Хркаловић била први човек СНС-а и Вучића у полицији и да провладини медији потенцирају да је она Стефановићев кадар како би заштитили Вучића. Каже и да је Хркаловићка постала и блажи европски проблем, као и да су стране полицијске службе смањиле контакт са њом, управо због неповерења које су имали према нашим службама.

Последњих месеци у провладиним медијима слушамо причу да је бивша државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић била кадар бившег министра полиције, а сада одбране, Небојше Стефановића. Међутим, Милан Думановић изјавио је пре неколико дана, а потом поновио и синоћ, да је Хркаловићка била избор Александра Вучића. Стефановић је негирао то, демантујући тврдње да је председник Србије „наметнуо“ Хркаловић.

Милан Думановић, емисија Утисак недељеМилан Думановић Фото: Иван Динић/Нова С
Међутим, Думановић је синоћ поновио да Дијана Хркаловић није могла да буде избор Стефановића, јер је у систему безбедности ушла пре њега.

„Када је он постављен, она је већ била у министарству“, рекао је између осталог Думановић.

У разговору за портал Нова.рс, Думановић каже да је она све то радила од 2014. године, када је била у кабинету министра.

„Људи заборављају да је њено место било прво у кабинету министра, а после тога је добила оперативне функције у Управи криминалистичке полиције, где је била секретар. По одласку у пензију господина Стајића, она преузима УКП, која иначе две године није имала начелника, од 2014. до 2016. године“, каже Думановић.

Додаје и да је она практично водила УКП са тог места и да је то срж министарства.

„Дакле, Хркаловић је водила министарство, а не министар Стефановић. Она је правила радне групе, она је практично држала то министарство до свог одласка 2019. године и она је сарађивала са Александром Вучићем, и све што је она радила, знао је и Вучић“, наводи Думановић, додајући да министар у МУП-у по функцији није неко ко се бави оперативним делом у министарству, већ се тиме бавила Хркаловићка.

„Тако да је она била први човек Српске напредне странке и Вучића у полицији“, каже.

На питање да ли је уобичајено да неко ко ради у БИА буде пребачен у МУП, Думановић каже да то може да буде апсолутно нормално, али да се у време СНС догодило да су ти људи који су долазили из БИА, попут Дијане Хркаловић и Дејана Миленковића одмах добијали челне позиције у МУП-у, иако нису имали такве позиције у БИА.

Дејан Миленковић Багзи, бивши начелник Службе за посебне истражне методе УКП
„Тамо су били само извршиоци, а онда су доласком у полицију преузели руководиће функције, јер је Миленковић када је дошао из БИА, у полицији преузео Службу за специјалне истражне методе“, наводи Думановић.

На питање зашто провладини медији упорно потенцирају да је Дијана Хркаловић кадар Небојше Стефановића, Думановић тврди да то раде како би заштитили Александра Вучића.

„Сви медији су сазнали 2020. и ове године чиме се бавила Дијана Хркаловић, и онда између Александра Вучића и Небојше Стефановића, изабрало се да се жртвује Стефановић, и његова улога, а да се никако не доведе Хркаловић у додир са оним ко је стварно био њој шеф, а то је Вучић“, објашњава наш саговорник.

На одлуку да Хркаловићка буде смењена, каже Думановић, могли су да утичу пре свега они који су из иностранства били заинтересовани.

„То што је Хркаловићка сарађивала са кавачким кланом се више није одвијало само на територији Србије и Црне Горе, већ и европских земаља. Хркаловић није постала само регионални, већ у једном делу и блажи европски проблем, због тога што су припадници та два клана почели да своје мафијашке обрачуне врше чак и у Аустрији и Немачкој. Још је занимљиво што је при самом њеном крају, када је она била, међународна сарадња српске полиције, са страним полицијским службама, смањена на минимум, управо због неповерења које су имали према нашим службама“, закључио је Думановић.