Прочитај ми чланак

ПОДРШКА ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ ЕУ: Холандија ће помоћи Србији у сегменту владавине права

0

holandija

Амбасадор Холандије у Србији Херит Корнелис ван ден Дол изјавио је да је његова земља спремна да помогне Србији у сегменту владавине права, једном од три стуба приступа проширењу ЕУ.

БЕОГРАД – Холандски амбасадор је рекао да је, упркос буџетским резовима у холандској дипломатији у целости повећано улагање у области из поглавља 23 и 24 о владавини права, као једној од приоритетних области.

„Холандија се у потпуности држи тога и остаје спремна да помогне Србији у овом приоритетном домену. Да би се то подржало, Холандија је прошле године интензивирала своје напоре у сегменту владавине права у читавом региону успостављањем регионалне јединице за владавину права“, рекао је Ван ден Дол, чија држава је 1. јануара преузела председавање ЕУ.

Главни циљ интензивирања ове политике је двострук, јер како је рекао, Холандија с једне стране жели да успостави центар знања за питања у вези са владавином права да би се одмакло даље од фраза као што је „независност правосудја“ и да се добију анализе утемељене на доказима о томе шта су проблеми и изазови. „Ова анализа није универзално применљива већ сагледава сваку државу појединачно.

С друге стране се надамо да ће нам овакав регионални приступ помоћи да остваримо вишеструке ефекте“, рекао је амбасадор. Он је поручио да је за сва ова питања кључно спровођење закона. „Акциони планови и нови закони су важни, али, као што кажу – пракса ће показати њихову успешност. Без брзе и прикладне примене, реформе постоје само на папиру и нико у Србији неће приметити разлику.

Истинска реформа правосудја ће оснажити независност, професионализам, ефективност и ефикасност правосудног система“, рекао је Ван ден Дол.

Извор: Бета