Прочитај ми чланак

ХОЋЕ НАЗАД (СВОЈЕ): Томи преча странка него место премијера

0

И даље нема договора између шефа државе и председника Владе. Вучић није спреман да преговара о функцији првог човека СНС.

nikolic foto darko cirkov2

ПредседникТомислав Николић још није донео дефинитивну одлуку хоће ли се укључити у изборну трку за нови мандат, а према нашим сазнањима, од захтева које је изнео пред премијера Aлександра Вучића важније би му било да се врати на чело СНС него да му се гарантује премијерска позиција, која је “климава” без страначких полуга.

На другој страни, како преносе наши извори, Вучић и даље Николићу нуди место почасног председника Српске напредне странке, што је и његова коначна понуда.

Између њих двојице током протеклог викенда није било комуникације, али Николић, према нашим сазнањима, неће ломити “преко колена” већ чека разговор са Вучићем да би пресекао Гордијев чвор настао после најаве да би могао да се поново кандидује и једногласне одлуке Главног одбора СНС да је њихов кандидат за председника – лидер странке.

Док се овај сусрет ишчекује, коалициони партнери напредњака не губе време и дижу на ноге своје страначке инфраструктуре како би у кампањи подржале Вучића као заједничког кандидата.

Тако је лидер СПС Ивица Дачић негирао у недељу да међу социјалистима постоји раскол, наглашавајући да је на свим страначким органима изражена снажна подршка заједничком кандидату. Стојећи на конференцији за новинаре поред Пламенке Лаћарац (чланице ГО СПС), Дачић јој се извинио због тога што на седници ГО у суботу није видео да се противи подршци Вучићу јер је мишљења да је СПС требало да има свог кандидата.

Дачић је навео и да представници социјалиста никада са Вучићем нису разговарали о томе шта та партија треба да добије у замену за подршку:

– Шта има да прижељкујем нешто што сам већ био. Да сам на месту Aлександра Вучића, Томислав Николић не би био ништа, зато што је хтео да скине његову главу.

И председник СДПС Расим Љајић позвао је у недељу чланове своје странке да пруже подршку Вучићу:

– Захтевам да станемо иза човека који може да обезбеди континуитет политике коју води Влада Србије и спречимо кохабитацију која би могла да настане ако наш кандидат изгуби.

Он је истакао и да следи тешка утакмица, без обзира на то што је Вучић фаворит. Љајић је појаснио да је одустао од кандидатуре за председника Србије, јер није време за експериментисање и “билдовање” страначког рејтинга већ за мудру и храбру одлуку и стабилну владајућу већину.

КОГ ДAТУМA БИ МОГЛИ ДA БУДУ ОДРЖAНИ ИЗБОРИ

Парламентарни избори, како ствари стоје, све су више само теоријска могућност.

Према оцени лидера СПС Ивице Дачића, не постоји потреба да се у исто време са председничким одржавају и ванредни парламентарни избори, јер, како је рекао, “нема кризе у раду Скупштине”.

Председнички избори требало би да се распишу за две недеље, односно, 2. марта, јер према Закону о избору председника они морају да се закажу 90 дана пре краја мандата актуелног шефа државе, а он истиче 31. маја.

И даље је највероватнија опција да ће се први круг одржати 9. априла, мада би, теоретски, могао да буде и 30. априла, јер закон даје могућност да се гласање одржи у року не мањем од 30 и не дужем од 60 дана од расписивања.

Када би било одлучено да се уз председничке истовремено иде и на ванредне парламентарне изборе, а као датум се изабере 9. април, Скупштина би морала да се распусти већ за три дана – 23. фебруара, јер гласање за посланике мора да се обави најмање 45 дана од расписивања избора.

Као могући датум за скупштинске изборе у обзир долази и 23. април, када би се одржавао евентуални други круг председничких избора, уколико би први био 9. априла.