Прочитај ми чланак

Хоће ли се Николић разићи са Владом поводом КиМ?

0

Примакли су се дани који ће одлучити о статусу и границама Србије и судбини јужне покрајине.
То траже западне газде власти у Београду, а Томислав Николић, Ивица Дачић и Александар Вучић хипнотишу нацију тврдњама да проблем КиМ не сме оптерећивати ни будућност Србије ни њен „европски пут“. Још додају: да ће се сва тројица жртвовати да тај проблем не би био хипотека будућих генерација.

Имате ли – као и део јавности – утисак да између Николића и владе постоји „косметска пукотина“?

Може ли се догодити да та пукотина доведе до разлаза између Николића и владе, Николића и Дачића?

На чију би страну у том случају стао Вучић?

Хоће ли се показати да је Николић поводом КиМ ближи Коштуници него тандему Дачић-Вучић?

Бранко Павловић, председник Удружења Окупљање
Између Вучића и Дачића нема никакве разлике

Још не знамо у ком ће правцу ствари ићи и да ли ће Николић завршни разговор у врху унети ауторитет непосредно изабраног председника. Ко је закулисни победник, а ко је попустио, знаћемо тек кад видимо текст резолуције

У овом тренутку још није јасно шта ће бити скупштинска резолуција нити ико од нас има увид у текст те резолуције.

Међутим, политички је јасно да је Николић изашао са ставом који је био оштро дочекан од представника Владе. Кад су схватили да Николић стоји боље од њих – кренули су са причом да је то све исто, верујући да ће приликом писања саме резолуције зарезима, изменама или избацивањаима ове или оне речи битно ублажити Николићеву почетну позицију.

Још не знамо у ком ће правцу ствари ићи и да ли ће Николић завршни разговор у врху унети ауторитет непосредно изабраног председника.

С друге стране, између Вучића и Дачића нема никакве разлике. Али верујем да ће и једна и друга страна гледати да се ово не претвори у политички скандал.

Ко је закулисни победник, а ко је попустио, знаћемо тек кад видимо текст резолуције.

Марко Јакшић, народни посланик, српски косметски лидер
На удару је и став да ништа није договорено док све не буде договорено

Надам се ипак да ће Николић главне ставове одбранити јер је за њих тражио и добио подршку СПЦ, САНУ, и Срба са КиМ. Ако би председник Србије ретерирао – обмануо би све оне од којих је тражио подршку. То ни по њега самог не би било добро

На почетку платформе пише да је настала као договор председника и Владе. Међутим, чуле су се разне констатације, међу њима и премијерова – да платформа прекида наш европски пут…

Касније је Дачић ублажио те критике, почеле су нагодбе.

Међутим, надам се да Николић неће одустати од два главна става у платформи – да нема парцијалних техничких преговора и да ништа није договорено док све не буде договорено.

Чули смо да је Николић спреман да ублажи ова два става и зато су Срби са КиМ у закључцима одборника четири општине навели да та два става не смеју да буду подложна промени.

На жалост, верујем да ће Николић ублажити те ставове.

Надам се ипак да ће главне ставове одбранити јер је за њих тражио и добио подршку СПЦ, САНУ, и Срба са КиМ. Ако би председник Србије ретерирао – обмануо би све оне од којих је тражио подршку.

То ни по њега самог не би било добро.

Жељко Цвијановић, главни уредник Новог Стандарда
Николићево приклањање Дачићу и Вучићу, значиће – да је поражен

Две су константе: земље Квинте и Коштуница. Ако Николић направи платформу којом ће бити задовољни и једни и други, то ће бити за Нобелову награду за мир, али то нема шансе да се деси

Ако буде ишао према Коштуници – има шансе да успостави фронт за одбрану не само Косова него и Србије. Али, тада ће против Николића бити подигнута страшна кампања коју ће контролисати странци. Имаће и проблем у добром делу Владе, а са Вучићем тешко да може да изглади односе, јер мислим да Вучић не може да се поврати са позиције да ћемо помрети од глади ако не будемо ишли према ЕУ

Ако Николић буде ишао на то да њих тројица праве неку њихову причу, то ће значити да је Николић преварио Коштуницу. Али, Коштуница је гарантовао за Николићев патриотизам, па ако Коштуница изађе и каже „ово није оно о чему смо ми разговарали“, и скине гаранцију – Николић ће бити у проблему

Тешко да ће Николић задржати тврдоћу платформе, конкретно тачку да неће бити договора о појединачним стварима док се све ствари не договоре, такође – да нема договора у техничким стварима пре договора о статусу. У то улази и усвајање закона о томе да је Косово аутономна јединица у саставу Србије, што је, како се прича, договорио са Коштуницом.

Две су константе: земље Квинте и Коштуница. Ако Николић направи платформу којом ће бити задовољни и једни и други, то ће бити за Нобелову награду за мир, али то нема шансе да се деси.

Повратак Николића на позиције Дачића и Вучића значиће да је он поражен, а ако буде ишао према Коштуници има шансе да успостави фронт за одбрану не само Косова него и Србије. У томе могу да га спрече странци, који се овде појављују кроз медије – ако буде направио корак два ка Коштуници, против Николића ће бити подигнута страшна кампања коју ће контролисати странци.

Имаће и проблем у добром делу Владе, а са Вучићем тешко да може да изглади односе, јер мислим да Вучић не може да се поврати са позиције да ћемо помрети од глади ако не будемо ишли према ЕУ.

Дакле, плашим се да ће платформа више бити западна него Николићева.

Ипак, високо вреднујем то што је Николић у позицији која од њега тражи изјашњавање (а могао је да удобно са стране гледа шта ова двојица раде). Што је на тачки после које за њега много тога неће бити исто.

Ако Николић буде ишао на то да њих тројица праве неку њихову причу, то ће значити да је Николић преварио Коштуницу. Али, Коштуница је гарантовао за Николићев патриотизам, па ако Коштуница изађе и каже „ово није оно о чему смо ми разговарали“, и скине гаранцију – Николић ће бити у проблему.

Важније је, међутим, што ће Николић у сваком случају и себе и друге извући на чистину; неће моћи да се настави Дачићева прича да се Косово и брани и не брани, да је за Косово и ратовао и даје га. Та прича служи за збуњивање грађана.

 

(Факти)