Прочитај ми чланак

„Хил отворено прети Србији! Одакле му идеја да је народ за санкције Русији!?“

0

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оптужио је данас америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила.

Он је навео да форсирањем француско-немачког плана за Косово и Метохију открива жељу Вашингтона да „буде главни у покрајини“, а да његово помињање Северне Кореје представља претњу Београду.

Боцан-Харченко је у објави на Твитеру оценио да Хил, под, како је рекао, лажном паролом „одлука је на Србији“, неуморно наставља да „гура тзв. француско-немачки план за Косово и Метохију, ревносније чак и од саме Европске уније“.

„С обзиром на једну од тачака плана, кључну за Запад, о непротивљењу Београда чланству Приштине у међународним организацијама, тј. сагласношћу са тиме да је тзв. Косово међународно-правни субјекат (зар то није признање?), свашта се може обећати.

На крају крајева, ако се француско-немачке идеје спроведу у дело, једино косовски Албанци, прецизније Вашингтон, биће главни у покрајини“, навео је Боцан-Харченко.

Он је написао да се “Србима чак обећава скоро успостављање Заједнице српских општина на КиМ у складу са Бриселским споразумима и подсетио да „тај договор косовско-албански врх, под покровитељством САД, не испуњава већ десет година“.

У истој објави, он се осврнуо и на, како је навео, “присиљавање“ Србије да се придружи “нелегитимним“ санкцијама ЕУ против Русије. „Одакле Хилу идеја да је већина Срба против Русије, није јасно. Чињенице показују управо супротно“, написао је руски амбасадор и додао да Хил, упркос „здравом разуму“, закључује да Србија неувођењем санкција наводно остаје на “ничијој земљи“.

Боцан-Харченко је оценио да је Србија “била, јесте и биће на својој земљи и да је чудно је да „неко сматра да има право да то негира“. Он је прокоментарисао и Хилово недавно помињање Северне Кореје, коју је описао као „суверену земљу, независну од америчког утицаја“.

„Као што се зна, Вашингтон води политику заоштравања ситуације око Корејског полуострва, појачавања санкција Пјонгјангу – не само санкција УН, већ и својих сопствених, које немају никакве везе са међународним правом, не доводе до попуштања затегнутости, већ до хуманитарних проблема. Дакле, ово није ништа друго до претња Београду. Што само потврђује праве намере САД“, написао је Боцан-Харченко.