Прочитај ми чланак

Хазин: Запад тајно преговара са Путином, све подсећа на пролеће 1945.

0

Запад почиње да преговара са Русијом како не би потпуно изгубио, о чему сведочи „цурење” информација о преговорима, пише „The Wall Street Journal“.

Овај лист је известио, позивајући се на изворе, да је саветник америчког председника Џоа Бајдена за безбедност, Џејк Саливан, последњих месеци водио поверљиве разговоре са помоћником руског лидера Владимира Путина, Јуријем Ушаковим, и секретаром Савета безбедности Русије, Николајем Патрушевом. Наводно, ови разговори се одржавају, како би се спречила ескалација сукоба у Украјини.

Економиста, Михаил Хазин је, коментаришући вест, приметио да га садашње околности подсећају на пролеће 1945. године, када је Немачка покушала да води неформалне преговоре са савезницима, како би спречила потпуни пораз.

Међутим, данас не разумеју сви ко се с ким бори. По његовом мишљењу, рат се води против либералне коалиције, која је као мицелијум никла у многим земљама. Ипак, земље покушавају да га се отарасе, што се одразило на долазак на власт Доналда Трампа и Бориса Џонсона.

„Сада је почео нови талас ослобођења, коначан. Мислим да ће после Бајденовог одласка 2024. или после Бајденовог импичмента, Сједињене Државе заувек окончати окупацију западног глобалног пројекта, глобалних финансијера либералне идеологије“, каже економиста.

Он је напоменуо да ће најјачи ударац бити задат Европској унији, а ЕУ можда неће преживети овај напад. У овом случају постоје две опције за даља дешавања- ако Немачка задржи своју економију, формираће око себе романо-германско језгро, али ако Немачка падне, центар ће се померити ка јужној Европи и условно новој Аустроугарској.

„Ти процеси који се дешавају у свету, апсолутно одражавају логику завршетка великог рата. Понашање учесника само по себи, подсећа на понашање учесника почетком 1945. године- тамо је као и овде, постојала губитничка страна, која још није сасвим изгубила, покушавајући да се ухвати за сламку спаса“, резимирао је Хазин.