Прочитај ми чланак

ХАШИМ ТАЧИ: Меркелова ће организовати мој састанак са Вучићем

0

Председник Косова Хашим Тачи је изјавио да је веома могуће да немачка канцеларка, Ангела Меркел организује његов састанак с председником Србије Александром Вучићем, и да би то била "порука да се иде брже напред".

Тачи је у интервјуу за приштинску „ТВ Клан Косова“ рекао да би тај сусрет био добродошао и да би то била снажна порука да треба да брже напредује нормализација односа Косова и Србије.

„Наравно тражећи од нас одговорност, сви су схватили да коначно решење подразумева стабилизацију која превазилази односе наше две земље, већ је то регионална стабилност“, казао је Тачи.

Рекао је да је с канцеларком Меркел у Берлину разговарао и о предстојећем самиту земља ЕУ и земаља Западног Балкана у Софији, и да је Меркел радила на томе да се Косово на том самиту третира равноправно с другима.

„Косово се сада представља као и друге земље региона. Такође могу да потврдим да ће на самиту бити и госпођа Меркел, јер без ње Самит не би имао смисла“, казао је Тачи и додао да за њега не представља проблем сусрет с председником Србије Александром Вучићем, са којим ће, како је рекао, бити у истој сали.

„Подела Косова лажна вест, о томе се неће разговарати“

Тачи је изјавио да никада није, нити ће разговарати о подели Косова или размени територија и да сматра да се та тема појавила с „циљем опипавања пулса“ Косова, Србије и земаља региона.

„Лансирају се лажне вести и после тога постају политичке теме. У интересу је да се провере идеје, да се види да ли их неко покреће да би се отворила расправа. Идеја о размени територија је била лажна вест да се опипа пулс на Косову, и Србији и у главним градовима (земаља региона)“, казао је Тачи у интервјуу за приштинску телевизију „Клан Косова“.

Тачи је у интервјуу говорио и о састанку с немачком канцеларком Ангелом Меркел истичући да је она највише подржавала предстојеће учешће Косова на самиту земаља чланица ЕУ и земаља Западног Балкана у Софији, 16. маја.