Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ – победник или политички губитник

0

Саговорници Данаса различито гледају на случај одлазећег косовског премијера Рамуша Харадинаја, који ће сутра бити саслушан у својству осумњиченог пред судом у Хагу – једни је сматрају да ће он ојачати позицију на политичкој сцени Приштине, представљајући се у Хагу као „одлучан борац за интегритет Косова“.

Други тврде да је Харадинај био под притиском Запада да повуче таксе на робу из Србије, па је морао да поднесе оставку. С друге стране, сви се слажу да је тешко предвидети како ће тећи евентуални судски процес пред Специјалним судом у Хагу, где ће се, поред Харадинаја, бившег команданта Ослободилачке војске Косова, појавити и Јакуп Краснићи, бивши портпарол ОВК.

Марко Јакшић, дипломирани правник и члан Савеза за КиМ, напомиње за Данас да ово није први пут да је Харадинај позван у Хаг и да се раније вратио као „победник“, пошто је ослобођен оптужби зато што су сви сведоци против њега нестали на крајње чудан и сумњив начин.

– Досадашње функционисање новог суда у Хагу показује то да до данашњег дана ниједном позваном у својству окривљеног није одређен притвор, тако да се супротно неће десити ни у случају Харадинаја. Он ће се врло вероватно вратити на Косово након давања исказа, и биће на слободи све до почетка евентуалног суђења, ако буде оптужен. Скептичан сам у погледу рада специјализованих већа у Хагу, и бојим се да ће сврха њиховог постојања бити да се оперу биографије оптужених као и борба ОВК, те да нико од ветерана ОВК неће бити осуђен. Исто се односи и на Харадинаја, сматра он.

Према мишљењу Јакшића, Харадинајева оставка је само један у низу потеза које је предузео последњих месеци у циљу саботирања и опструкције евентуалног договора између Београда и Приштине.

– Захваљујући чврстој и ригидној позицији око такси и противљењу њиховом укидању, он се представио као заштитник „интегритета и суверенитета Косова“, чиме је довео до хомогенизације међу националистима на Косову, и тако стекао одређену популарност, коју гледа да капитализује и на наредним изборима. Свестан да је укидање такси неминовност, он се определио за овај потез рачунајући да ће одржавање ванредних избора одложити то, самим тим и могућност за договор, а да ће као неко ко је одлучан борац за интегритет Косова добити изборе, наводи Марко Јакшић.

Петар Милетић, бивши потпредседник косовског парламента и актуелни члан Председништва Покрета слободних грађана, каже за наш лист да Харадинај већ дужи временски период нема већину у косовској скупштини.

– Сигурно је да је био под огромним притиском међународне заједнице због увођења, а касније и због тврдоглавог држања такси на робу из Србије. Позив специјалног тужилаштва је дошао као надоградња свих проблема које има и очигледно да тај притисак није могао да издржи. Вероватно калкулише својим никад већим рејтингом, мислећи да ће на изборима да валоризује своју предност. Београд би свакако требало да се суздржи од коментарисања његове оставке, јер се не зна како ће се наредни избори завршити и ко ће бити нови партнер за дијалог. Специјално тужилаштво за ратне злочине ОВК се до сада није показало као ефикасно, али очигледно да се ствари покрећу. Тешко је из тог разлога предвидети како ће се одвијати судски процес у Хагу, оцењује Милетић.

Александар Ивановић, функционер Социјалдемократске странке и братанац убијеног српског политичара са Косова Оливера Ивановића, констатује за Данас да случај Харадинај указује да је за постизање договора и дугорочног мира између Срба и Албанаца неопходна генерација неуцењених политичара који нису ратовали.

– Потребно је да преговарају они који ће током преговора водити рачуна, пре свега, о интересу два народа, а не како да сачувају покраден новац или како да се ослободе од потерница и робије. Можда је лакше преговарати са уцењеним политичарима, с обе стране, али то, свакако, није у интересу Срба и Албанаца. У овој фази је доста незахвално давати прогнозе да ли ће Харадинај поново бити ослобођен у Хагу, јер он још није оптужен, већ је позван у својству осумњиченог, истиче Ивановић.

Рамуш Харадинај је за Радио Слободна Европа изјавио да је оставку поднео „јер је за њега неприхватљиво да се пред истражиоцима Специјалног суда за ратне злочине у Хагу, које га је позвало као осумњиченог, појави као премијер“. Он је поручио да своја политичка уверења неће мењати, као и да таксе на производе из Србије не би требало укидати све до признања косовске независности. На питање да ли има оптужнице против њега у Специјализованом тужилаштву у Хагу, које би требало да се бави злочинима почињеним над Србима и другим неалбанцима, Харадинај је навео да такве оптужнице нема.

Он је поновио да је свестан „импликација“ одлуке о таксама.

„Од првог дана сам видео у којим димензијама ће се те импликације десити, али, немам друго решење осим тога да је то алтернатива замена за признање, или да дамо део територије или ‘Додик републику’ на Косову. То је неприхватљиво за Косово“, тврди Рамуш Харадинај.

Избори 8. септембра

Ванредни избори на Косову биће одржани 8. септембра, преносе приштински медији. Како се наводи, косовски председник Хашим Тачи, одлучио је да изборе распише „у складу са уставним роковима“.

                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!