Прочитај ми чланак

Харадинај иде на све или ништа! Да ли је „политички трик“ или „политички клинч“?

0

„Ратни злочинац из трећег покушаја?“ то се пита Франкфуртер алгемајне цајтунг након судског позива Рамушу Харадинају. Више немачких листова анализира политичке последице оставке и „вечни клинч“ Харадинаја и Тачија.

„Политички трик“ – тако је председник Србије Александар Вучић назвао оставку Рамуша Харадинаја уз прогнозу да ће се овај као херој вратити са саслушања из Хага и удвостручити своју популарност.

Фото: Танјуг/AП

„Вучићеве претпоставке нису далеко од истине“, пише берлински Тагесцајтунг. „Аналитичари оставку Харадинаја тумаче као борбу за моћ у највишим круговима власти.“ Лист подсећа на трвења Харадинаја и Хашима Тачија, који се заоштрио од када овај други „тежи размени територија са Србијом“.

„Позитивне поене у већинском албанском становништву је жовијални полиглота Харадинај освојио када је у новембру увео царине од сто одсто на српску робу. Тиме је Косово реаговало на српске опструкције којима се Приштина држи подаље од међународних организација“, додаје Тагесцајтунг и закључује:

„На том таласу Харадинај сада иде на све или ништа. Ако председник Тачи у року од 45 дана не нађе нову функционалну владајућу већину, Харадинај ће добити шта је хтео: нове изборе.“

Харадинајева оставка је „бег у напад“, пише и берлински Тагесшпигел. „Његова трусна коалиција, која има већину од једног гласа само захваљујући подршци Српске листе, већ месецима практично не функционише. Харадинај у вечном клинчу са шефом државе Хашимом Тачијем покушава да поентира јасним одбијањем размене територија са Србијом.“

„Ипак, остала су неиспуњена његова изборна обећања о привредном оживљавању сиромашне земље и укидању виза за путовања у Шенгенски простор“, додаје лист.

Тагесшпигел у том тексту закључује да је извесно само једно – дијалог са Србијом остаје на мртвој тачки. „Након избора на Косову ће почетком године уследити избори у Србији. Искуство говори да се у време избора може рачунати са пооштреним тоном између некадашњих ратних противника.“

Франкфуртер алгемајне цајтунг се већ у наслову пита: „Ратни злочинац из трећег покушаја?“ Лист подсећа да је Харадинај 2008. и 2012. ослобађан пред Хашким трибуналом, али да су суђења протекла у атмосфери коју су и судије и многи активисти описали као застрашивање сведока. Више њих је страдало током процеса. Но Специјални суд за злочине УЧК мења ствари:

„Иницијатори ‘Трибунала за Косово’ кренули су од претпоставке да би косовском правосуђу вероватно недостајало воље, а сигурно политичке независности да пред суд изведе некадашње вође бораца. Та претпоставка је реална јер од 1999. до данас некадашњи ‘команданти’ деле моћ са Американцима и, у далеко мањој мери, са Европском унијом“, пише франкфуртски лист.

Но уколико Харадинај „не буде оптужен, има шансе да и даље игра важну улогу на Косову“, додаје лист, наводећи да су царине на српску и босанску робу критиковане у западним престоницама, али популарне на Косову.

Зидојче цајтунг доноси портрет Рамуша Харадинаја у којем стоји закључак: „До данас Запад у стабилизацији Косова рачуна на моћнике старе УЧК. Специјални суд, основан након дугих расправа, би истрагама и могућим оптужницама могао да уздрма такав систем.“

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!