Прочитај ми чланак

ГОТОВО ЈЕ Вучић мора да падне: Креће се у побуну, блокаду, свакодневне протесте

0

На конференцији за новинаре одржаној јуче, 01. октобра у Београду, објављено је да Покрет уједињених фантома није за излазак на изборе, као и да бојкот избора није довољан опозициони активизам. Покрет уједињених фантома је за побуну!

„Побуна коју ми заговарамо подразумева свакодневне уличне протесте, штрајкове у предузећима, блокаде институција и саобраћајница, неплаћање пореза и многе друге активности грађанске непослушности, а за почетак напуштање свих институција на свим нивоима. Ми желимо да се направи јасна разлика, да не би грађани били збуњени – да они који су у институцијама су власт, а они који су на улици они су опозиција. Тако овом приликом апелујемо на неке опозиционе лидере да напусте институције, у који су на власти, како не би у јавности дошло до конфузије.

Свако учешће у циркусу од државе коју су напредњаци направили, даје легитимитет кловновима. Циљ побуне коју ми заговарамо, и једини захтев те побуне је оставка Александра Вучића, који је узрок и генератор свих других проблема на политичкој сцени. Након Вучићеве оставке или у редовном термину 2022. године, Покрет уједњених фантома ће учествовати на председничким изборима. Подржаћемо јединственог кандидата опозиције, а у случају да се такав не појави, имаћемо свог кандидата. За тај, крајњи случај, спремни смо да кандидујемо Александра Вучића, а поуздано знамо да ћемо, ако затреба, имати активисту с тим именом и презименом”, истакао је Миљан Чичић, копредседник Покрета уједињених фантома.

У наставку конференције говорио је Милан Пернат, копредседник покрета. Он је, између осталог рекао:

„Србији прети велика опасност да због недемократске, криминалне, бахате и лажно националистичке власти у Београду, на крају процеса распада Југославије, остане и без Војводине! Од краја осамдесетих година па до данас, од власти са седиштем у Београду редом су бежали Словенија, Хрватска, Босна, Македонија, Косово и Црна Гора. Мада су ти покрети осамостаљења били национално обојени, они су у суштини били бежање од централне власти у Београду која није била демократска, квалитетна и модернизујућа, већ власт која вуче државу на светску периферију и која своје грађане третира као поданике и захтева њихово покоравање.

Ми који смо остали у границама државе којом се управља из Београда, осаћамо тај проблем на својој кожи и данас. Као што знате, седиште нашег покрета је у Зрењанину, у Банату, у Војводини. Наше свакодневно искуство указује на то да би се незадовољство начином на који Александар Вучић управља Србијом могло претворити у врло снажан покрет за одвајање Војводине од власти Београда.

На конференцији су представљени нови активисти покрета: Јелена Маринковић, европски првак у поwерлифтингу, Владимир Радишић, студент Факултета политичких наука у Београду и Иван Олајић, дипломирани економиста. Они су објаснили разлоге свог ангажовања у “фантомима” и најавили своје активније учешће на јавној и политичкој сцени.

Маринковић, која је и мајка двоје деце, је рекла да долази из Књажевца где намерева даље и да живи али да је без посла пошто у овом граду за било који посао потребна чланска карта Српске напредне странке:

„Недавно сам, као европски првак, била од стране Спортског савеза града Књажевца била изгласана за спортисту године мога града, нажалост, политика се и у ту умешала, па је једноставно моје име нестало јер нисам имала одговарајућу чланску карту.

Такође, пре пар дана за посао конобара у кафићу било понуђено да потпишем неко чланство, а и председник општине Књажевац се лично заложио да се ја не могу запослити у том кафићу као конобар”, рекла је европски првак у у поwерлифтингу додајући да се прикључила ПуФ јер жели да њена деца одрастају у граду у којем су рођени, а не да одлазе у иностранство, у потрази за бољим животом, као и њена генерација.

Јелана Маринковић, ака “доктор Стоја” је и подсетила новинаре да је Покрет уједињених фантома кандидовао своју песму “Туки, туки” за представника Србије на избору за Песму Евровизије 2020. године и позвала их да о томе известе јавност, јер је песма до сада наилазила на блокаде са свих страна.