Прочитај ми чланак

Горан Кнежевић: Бојан Пајтић све више звучи као Тачи

0

НОВИ САД – Уговор с инвеститором „Ал Дахром“ биће потписан на основу Закона о међудржавном споразуму Србије и Уједињених Арапских Емирата па је бесмислено говорити о његовој противзаконитости, рекао је министар пољопривреде Горан Кнежевић који је поводом изјава премијера Војводина о том споразуму рекао да „Пајтић све више звучи као Тачи“.

Покрајински омбудсман, војвођанска пољопривредна удружења и неке невладине организације оценила су да је споразум с компанијом „Ал Дахра“ противзаконит.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић оценио је да су чланови Републичке владе исказали агресиван манир према Војводини, што је парадигма односа према Војводини и њеним грађанима.

„Пајтић све више звучи као Тачи. Републичка влада једнако брине о свим својим грађанима и укупним економским интересима државе, а тиме и Војводине. Проблем је у томе што Покрајинска влада Војводину очигледно не доживљава као део Србије“, рекао је Кнежевић у интервјуу новосадском Дневнику.

На питање коме и зашто смета шеик, Кнежевић је рекао „зато што ће се сада показати колико је био лош претходни процес приватизације, колико је досадашња власт била неспособна да привуче озбиљне инвеститоре и јер ће коначно и у пољопривреди доћи до здраве конкуренције која многима не одговара“.

Кнежевић је потврдио да остаје при понуди да сељаци купе осталих осам комбината из „зеленог пула.

„Да, свако може, по цени и условима које је понудила „Ал Дахра“, купити преостале комбинате. Можемо разговарати и о томе да држава кредитно помогне сељацима да остваре ту куповину“.

 Пројекат наводњавања – за изборну кампању

На питање шта је било с великим пројектом наводњавања око милион хектара, који је покренуо претходни министар Душан Петровић, Кнежевић је рекао:

„Нажалост, испоставило се да је то био пројекат само за медије и изборну кампању бивше владе. Нити је пројектна документација урађена до краја, нити су паре обезбеђене.

Урађено је неколико измуљавања канала и ту се стало“.

Како је рекао, због тога је Министарство пољопривреде формирало тим стручњака за израду пројекта, новац ћемо обезбедити од иностраних инвеститора, од којих је највеће интересовање за сада показао Кувајтски фонд за економски развој, уз „Ал Дахру“ која ће, осим улагања у пољопривредне комбинате, инвестирати и 100 милиона евра у заливне системе.

(Фонет-Дневник)