Прочитај ми чланак

Главни магационер Србије: Вучић у провери залиха шећера, пасуља и пиринча

0

Председник Србије Александар Вучић кренуо је у обилазак магацина по Србији. Након што је за викенд обишао онај на Вилиним водама у Београду, у којима држава чува храну из резерви, Вучић је најавио да ће ускоро да обиђе и складишта у Врбасу, Пећинцима, Иригу, Лесковцу… Магационери, склоните се…

Након јагме за шећером претходних дана, председник Србије је за несташицу окривио једног тајкуна из Колубарског округа, који је како је Вучић објаснио вештачки изазвао кризу да би зарадио огромне паре.

Да би доказао да кризе нема, председник је пошао у обилазак магацина робних резерви и повео новинаре.

Обишао продавнице

Новинари су чекајући председника видели џакове пасуља и пиринча из разних земаља, али не и шећер. У потрагу за шећером, Вучић је ишао претходног дана.

“Било је у „Универу“, у „Максију“. Није било у „Роди“, и рекли су ми да није било у „Меркатору“. То се попуњава данас, и кад прође два три дана све ће бити у реду. Не постоје ствари због којих би ми обмањивали јавност, и то не може да се сакрије. Ако кажемо да имамо, знате да ћемо лакше да решимо. То је психолошко дејство, и људи на такав начин реагују”, рекао је председник.

Истакао је да имамо чак 11 милиона килограма шећера и исту количину уља.

“И то само у државним резервама, не рачунајући произвођаче. На различитим местима држимо робу. Ми водимо рачуна о безбедности и сигурности, и свега имамо више него довољно”, поновио је председник.

Можда председник прича о оној сигурности кад је сам открио јавности да су робне резерве покрадене.

Продали и ставили у џеп

Наиме, крајем фебруара у представљању закључака Савета за националну безбедност, заказане због руско-украјинске кризе, Вучић је рекао да имамо пшенице и кукуруза за наредних шест месеци.

“Урадили смо пуно да обезбедимо све за земљу, од енергената до хране. Кукуруза има за наредних 6 месеци, све што је било кухињске соли купили смо, имамо дуготрајног млека за 60-90 дана, купили смо много пиринча, обезбедили смо уље… Наши магацини су пуни, магацини су у Шиду, Митровици, Пазови… Имамо свега”, рекао је Вучић.

То је потврдио и на Инстаграму 4. марта када је грађанима Србије поручио да не брину и не наседају на дезинформације везане за несташицу горива или хране.

“Биће довољно хране, бензина свега што нам је потребно у будућности јер одговорна и озбиљна срспка држава за то се постарала”.

Затим је 7. априла рекао да га је неко слагао и да су нам залихе на које се позивао опљачкане.

“Нема пшенице у силосима, продали су и ставили себи у џеп. Исто је и са одбрамбеном индустријом, нема ракета и граната”, саопштио је Вучић и рекао да недостаје робе у вредности од два милиона евра.

Сад опет свега имамо и сигурни смо.

Али ће председник за сваки случај обићи и друге магацине. Вучић је рекао да је складиште у Београду само једно од многих у земљи, а да ће обићи и у оне у Врбасу, Пећинцима, Иригу, Лесковцу, додајући да је оно што је складиштено у Београду само једна петнаестина онога што имамо управо у Лесковцу.