Прочитај ми чланак

Гласање за генералног секретара УН: Јеремић избио на друго место

0

После друге рунде гласања, наш кандидат за генералног секретара УН се боље котира: после сабирања позитивних, обесхрабрујућих и неутралних гласова, Јеремић се „пробио” на друго место, иза Португалца Антонија Гутереша

© AFP 2016/ ILMARS ZNOTINS

© AFP 2016/ ILMARS ZNOTINS

САВЕТ безбедности данас је други пут, неформално и иза затворених врата, оценио кандидате за генералног секретара УН, а према сазнањима „Новости“ из дипломатских кругова Вук Јеремић се „пробио“ на друго место, иза Португалца Антонија Гутереша.

Овога пута, српски кандидат добио је осам позитивних, четири обесхрабрујућа гласа, док су три листића била „без мишљења“. То значи да је у односу на први круг добио један „плус“, али и један „минус“ мање. Мада, и даље има негативно мишљење Вашингтона.

Гутерешу је припао један позитиван глас мање него 21. јула, али је сада „убрао“ и два негативна па је задржао водећу позицију. На треће место је скочила Сузана Малкора (Аргентина) са осам позитивних, шест негативних и једним уздржаним гласом, за коју неки извори тврде да је амерички фаворит, док је Словенац Данило Тирк, који је после прве рунде био други, сада на четвртој позицији са седам охрабрујућих, пет минуса и три листића без мишљења. Следе Бугарка Ирина Бокова и Хелен Кларк са Новог Зеланда.

Како „Новостима“ преносе извори из Њујорка, Русија и Кина немају ништа против Гутереша, али бране принцип да следећи први човек УН треба да буде из Источне Европе. Зато је кључно да ли су негативни гласови Португалцу дали баш Москва и Пекинг који имају право вета. Што се тиче Јеремића, он је у првом кругу добио подршку Русије и Кине.

Иако Вашингтон није наговестио ко му је омиљени кандидат, према писању „Форин полисија“, америчке дипломате већ дуго позитивно гледају на Тирка.

ПОСТОЈАНА ПОДРШКА СРБИЈИ

Мислим да имамо разлога да будемо изузетно задовољни исходом данашњег гласања – изјавио је Вук Јеремић, пошто је завршен други круг изјашњавања на Ист Риверу. – У првом кругу смо показали да уживамо широку подршку земаља чланица СБ УН. Други круг је потврдио да је та подршка прилично постојана. Она је базирана на уверењу већине да је Србија подесна за обављање најважније функције у међународним односима, а не резултат татичких калкулација. Ипак, како је навео Јеремић, најважнији део овог сложеног процеса тек предстоји, а он наставља са свеобухватним активностима.