Прочитај ми чланак

Генерал руске армије: БиХ је привремена појава

0

Председник Академије за геополитичке проблеме Руске Федерације и генерал-пуковник руске армије Леонид Ивашов тврди да је Босна и Херцеговина оваква каква је сада привремена појава.

Наш саговорник истиче да је БиХ нека врста савезне државе, с тим да тај савез није добровољан и није природан, као што би то био случај са савезом Републике Српске и Србије.

 

– Све што је конструисано Дејтонским мировним споразумом привремено је и нема никакву перспективу. По мом мишљењу, БиХ је неприродна коалиција која је створена да би се превазишле последице страшног рата који се водио на њеној територији – поручује Ивашов.

Ако је БиХ неприродан савез, шта би био природан?

– Природан савез је савез православних народа, а БиХ није савез народа. Дакле, такав савез може имати само привремен карактер. Савез РС са словенским народима Русије, Украјине, Белорусије и, наравно, Србије је природан, а претпостављам да би се њему могле придружити Бугарска и Македонија и сви остали словенски народи. Они треба да траже заједничке основе за изградњу јединственог културног, духовног и економског простора.

Како оцењујете сарадњу Српске и Русије и да ли она може да се побољша?

– Треба рећи да је Русија скоро 20 година тражила себи савезника на Западу, првенствено у САД и Западној Европи. Данас је председнику Путину савршено јасно да у Западној Европи и у Северној Америци савезника нема и не може бити. Зато се сада ми поново окрећемо истоку, и својим старим, провереним, искреним савезницима по духовној блискости.

Шта то значи за Србе и Српску?

– Данас је неопходно градити јединствен православни, словенски простор. Зато се Русија након свих колебања и различитих покушаја враћа православном словенском простору. Због тога треба очекивати да ће се у свим сферама, духовној, културној, друштвеној и економској, односи даље развијати и јачати.

Кад говорите о јединству словенских народа, да ли мислите само на православце или је могућ савез и са, на пример, Словенима који су другачије вероисповести?

– Сарадња је могућа са свима. Русија је, на пример, велика многонационална држава и пред њом је сада задатак да успостави Евроазијски савез. У том савезу постоје две матрице, једна је православно-словенска, а друга је евроазијска, односно руско-турска. Истина, на нашем простору није било сурових ратова. Нажалост, ви сте на Балкану имали сукоб и са Хрватима и с муслиманима и зато кажем да је сарадња могућа, али искључиво на основу интереса.

Који су то интереси?

– Најважнија је сарадња у области безбедности, да не би беснео криминал и да се не би ширио тероризам. Чвршћег духовног савеза не може бити.

Да ли ће евентуална пресуда генералу Ратку Младићу, чијем сте се изручењу у Хаг жестоко успротивили, имати последице по статус РС?

– Као прво, то што ради Хаг је растезање процеса док човек не умре. То су радили и са Слободаном Милошевићем. Мислим да исти принцип примењују и у случају Ратка Младића. Када је у питању статус РС, свима је јасно шта значи осудити генерала Младића. То значи да се у грађанском рату пресуди само једној страни. У овом случају, то је осуда српске стране, а у грађанском рату који је био код вас не може само једна страна бити крива. И друге стране су водиле рат уз уплитање страних сила. И други су чинили недела, а осудити генерала Младића значи осудити само српски народ.

Како оцењујете ток процеса који се против Младића води у Трибуналу?

– На Западу нема ни хуманости ни правде! Они су болесног човека, хероја, на нечастан, у суштини на прави варварски, лоповски начин изручили Хагу и сада му суде својим судом, са својих правних позиција. А народ је тај који треба да даје оцену ко је херој, ко непријатељ, ко је преступник. Зато сам ја против тога да заслужног генерала хапсе и прљају. Он је старији човек, врло лошег здравственог стања и то што њему раде није ни саслушање ни истрага. То уопште није суд, то је ропство и лагано убијање.

 

(Прес РС)