Прочитај ми чланак

Где су Вучићеви „комплетни идиоти“ из Савамале: Неки на власти, а неки у затвору

0

Прошло је шест година од кад су “комплетни идиоти”, како их је својевремено назвао лидер напредњака Александар Вучић, под окриљем ноћи( 24. на 25. април) бесправно срушили неколико објеката у београдском кварту Савамала. Од тада, упркос речима актера и људи повезаних са њима, чије изјаве недвомислено упућују на одговорност власти, ствари се нису помериле са мртве тачке.

Да је врх градске власти рушио у Херцеговачкој улици, потврдио је и онај чија се реч и суд не доводи у питање.

Човек, који према сопственом признању, не види ништа спорно у рушењу “уџерица” у “уклетих утрина”, изузев тога што је акција организована по ноћи, у том тренутку био је премијер и прослављао је нову, „историјску победу“ на изборима.

„Ако мене питате, ја мислим да онај ко би то урадио, а да је желео да уради било ко из власти, да је тај комплетни идиот, јер је то требало да уради у по бела дана, јер су у питању бесправни објекти, који су ружно изгледали и од којих су корист имали само они чији су били”, навео је Александар Вучић, каснијЕ истичући да је у све умешан врх градске власти у Београду и да би он то сам срушио, али по дану.

“Дошао бих да тамо станем и да кажем да ту хоћемо да направимо најлепши део града, а не прљаве уџерице“, рекао је Вучић.

На загришту, где је убијена правна држава и где су суспендовани закони, постављени су темељи скупоценог “Београда на води”, заоставштине лидера СНС и поноса сваког напредњака.

Ипак, прича о Савамали, упркос грубом заташкавању, упорно се враћа у етар и прогања одговорне.

Почело је са Маријом Мали

Прва која је прговорила о директно о учешћу власти у рушењу у Херцеговачкој улици била је Марија Мали, бивша супруга министра финансија Синише Малог, човека који је пре шест година обављао функцију градоначелника Београда.

У интервјуу за КРИК, она је навела да је управо њен бивши супруг главни актер догађаја у Херцеговачкој.

“Испричао је то као најобичнији догађај – ‘имао сам проблем, неки нису хтели да се иселе. Организовао сам акцију рашчишћавања. Дошли људи усред ноћи, мало тамо нешто полупали. Ништа страшно нисам урадио. То су биле, по његовим речима, неке баракице тамо, колибице” изјавила је тада Марија Мали.

Почетну панику у редовима власти, коју је изазвало ово сведочење, напослетку је заменила тишина. Због битке за старатељство над децом, Марија Мали више није оглашавала о (не)делима свог бившег супруга Синише.

Клупко се одмотава и у 2022. години

У фебруару ове године, јавност је сазнала за исказ ухапшеног вође криминалне банде, Вељка Беливука, који је је испричао да су он и његова група радили за државу на случају “Савамала”.

„Уколико тужилац настави да подмеће доказе против нас и измишља, бићу принуђен да испричам све што смо радили за државу. Почећу од Савамале, а после ћу и о много тежим кривичним делима“, рекао је Беливук на саслушању и додао:

„Звонко Веселиновић, Сале и ја смо послали момке да руше у Савамали“.

Након исказа Беливука, који је отворено признао учешће у овом криминалном делу, у јавности се појавило и сведочење полицајца Горана Стаменковића, човека који је једини осуђен за Савамалу.

У исказу тужилаштву, у који је НИН имао увид, Стаменковић конкретно помиње Николу Селаковића, садашњег министра спољних послова, који је у време рушења у Херцеговачкој био министар правде у влади премијера Александра Вучића, као и градске функционере Немању Стајића, актуелног секретара за послове легализације објеката у Београду и Соњу Божовић, секретарку градског Секретаријата за инспекцијске послове Београда.

Уз њих, Стаменковића су, према његовим речима, наговарали да прихвати кривицу за случај Савамала и високи функционери полиције, Дијана Хркаловић (бивша секретарка Управе криминалистичке полиције и државна секретарка МУП-а, која је тренутно у притвору због оптужби за нека друга кривична дела), Владимир Ребић (од децембра 2016. до истог месеца прошле године био је директор полиције), Веселин Милић (бивши и актуелни начелник Полицијске управе за град Београд), Звонко Костић (начелник Дежурне службе београдске полиције) и Александар Папић, некада блиски сарадник

Небојше Стефановића (у то време био је министар полиције, а сада је министар одбране) и сувласник таблоида Објектив.

Стаменковић је тужиоцу рекао да су му чланови ове „преговарачке екипе“, у замену за преузимање кривице за случај Савамала, понудили да му помогну да легализује две нелегалне вишеспратнице које је овај полицајац градио без потребних папира у београдском насељу Миријево, које припада општини Звездара, у којој је, према подацима Републичког геодетског завода, просечна цена старих станова 1.459 евра по квадратном метру.

У каснијем интервјуу за Крик, он је говорио о састанцима на којим га је врх полиције убеђивао да призна кривицу, додајући да му је Дијана Хркаловић претила. Стаменковић је причао и о састанку са председником Александром Вучићем, који га је, како је казао, слагао да ће му испунити обећања која су му дата кад је преузео кривицу.

Стаменковић за КРИК испричао да га пре догађаја, око 21 сат, позвао начелник који је био у штабу, Костић Звонко и да је добио задатак да „уколико буде дошло до некаквог рушења, све позиве преусмеравамо на градску грађевинску инспекцију и на комуналну милицију“.

„У том разговору сам тражио додатно објашњење везано за ово наређење. Рекао ми је да је наређење он добио од начелника полицијске управе Веселина Милића, да се убудуће тако поступа. Да ја нисам добио такво наређење, поступак би био у току те ноћи сасвим другачији. Ја нисам знао ни у току те ноћи какви су планови, ко је укључен и шта ће се рушити“, рекао је Стаменковић.

Додао је да је знао да ће се те ноћи нешто рушити.

„Ту нема дилеме, било би веома ружно и лицемерно да кажем, са мојим искуством, да нисам знао да ће се нешто рушити. Али се стално руше објекти који су на рецимо некој инфраструктури, на траси где ће бити зидати објекти од општег друштвеног и државног значаја. Нисам имао појма шта и како, али сам зато око 21.30 сати сишао доле код радника, све раднике постројио, издао наређења и рекао да уколико буде било дошло до било каквог рушења, да ме не консултују, јер нема потреба јер сам добио наређење од врха београдске полиције. Начелник Милић је донео такву одлуку, начелник Костић ми је такву одлуку пренео, да су сви позиви преусмеравају комуналној милицији и да се грађани упућују да то пријаве сутра ујутру по дану градској грађевинској инспекцији“, рекао је између осталог Стаменковић.

О улози Селаковића у рушењу говорила Мариника Тепић

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић пре годину дана, гостујући у Утиску недеље, говорила је да је садашњи министар спољних послова, а тада министар правде, Никола Селаковић терао полицајца који је једини осуђен у случају „Савамала“ Горана Стаменковића да призна кривицу, а да ће му он заузврат помоћи да легализује своју нелегално саграђену кућу.

„Имали сте човека кога су везали, да би се све то урадило, што се урадило и који је после преминуо. По мени је било то моменат слома ове државе, а ја сам такође пре неколико дана дошла до сазнања и то сам објавила, да је на јединог полицајца који је делимично признао кривицу и који је добио неку казну, дакле једини, једино лице, а не само полицајац, да је на њега вршио притисак Никола Селаковић, у то време министар правде и да га је уцењивао да ће му помоћи да легализује своју нелегално саграђену кућу уколико призна кривицу“, казала је тада Тепићева, те додала да би волела да се потврди или демантује да ли је тужилаштво упознато да постоји искази о томе од пре нове године, и да тужилаштво не зна шта да ради са тим ковертираним исказом.