Прочитај ми чланак

Где стаје „бугарски воз“

0

Уз заклињање на посвећеност демократији, власт на два колосека води међустраначке преговоре о побољшању изборних услова – али и даље нема јасних показатеља да би закони који већ постоје могли бити поштовани. То што је екипа Вељка Беливука тренутно онемогућена да помогне напредњацима у утеривању изборних гласова – као што се, на пример, десило на локалним изборима у Лучанима у децембру 2018, и то уз лично присуство Дијане Хркаловић – уопште не значи да ће услови под којима ће бити одржани избори следећег пролећа бити иоле бољи од досадашњих. Напротив.

Очигледно уздрмани све непријатнијом афером „Беливук“ напредњаци сада имају потребу да додатно ојачају стубове своје моћи, међу којима је један од најважнијих – изборни инжењеринг. И то у свим аспектима – од „монтирања“ датума избора, преко креирања лажне опозиције и ометања деловања истинских опонената, до употребе „штапа и шаргарепе“ за бираче.

Најновији знак додворавања бирачима – у виду обећања поделе по 20.000 динара пензионерима тамо негде у фебруару, тик пред изборе – можда и не буде последња „шаргарепа“ на менију у овом изборном циклусу. Времена су тешка, свашта испливава, па за контролу штете више није довољан само вишечасовни председников телевизијски наступ, већ далеко опипљивији и конкретнији аргументи. По друштвеним мрежама већ су кренула нагађања каква би компромитујућа вест требало да стигне па да изазове још издашнији „поклон“, рецимо, по 50.000 динара, што у овом тренутку ипак изгледа као шала. Али, тек је август, а до избора има још бар седам месеци. Дугове ће, ионако, враћати генерације које долазе.

И пре него што је јавни простор затрпан монструозним детаљима везаним за деловање криминалног клана од раније познатог по везама са владајућом странком, било је јасно да досадашњи преговори о изборним условима, са европосредницима или без њих, не указују на постојање стварне спремности власти да поштује законе сопствене државе.

Можда о томе најсликовитије говори епилог драстичног случаја гласања „на команду“ током парламентарних и локалних избора 2020, забележеног камером на бирачком месту број 49 у Убу. Снимак на коме се види женска особа како наочиглед чланова бирачког одбора прилази гласачима иза импровизованог паравана, показује им прстом за кога да гласају, а затим од њих узима попуњене листиће и убацује их у гласачку кутију и данас је могуће видети на интернету, али се због његовог постојања ама баш ништа није променило.